ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά - Βρούτσης: Μελετάμε την απόφαση του ΣτΕ - Στα 4 δισ. το κόστος

 Αναδρομικά - Βρούτσης: Μελετάμε την απόφαση του ΣτΕ - Στα 4 δισ. το κόστος

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν.4670/2020 με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής, συνεχίζει η δήλωση.

Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά 11 μηνών, από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι Μάιο του 2016, βάσει των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ, οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα, δικαιώνονται.

Όσον αφορά εκείνους που δεν έχουν ακόμη προσφύγει, διατηρούν το δικαίωμα διεκδίκησης εφόσον προσφύγουν τελικώς στη Δικαιοσύνη.

Βάσει των αποφάσεων οι συνταξιούχοι που δικαιώνονται είναι όσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί για το παραπάνω χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με εκείνους που δεν έχουν ακόμη προσφύγει, για να διατηρήσουν το δικαίωμα διεκδίκησης θα πρέπει να προσφύγουν τελικώς στη Δικαιοσύνη.

Για τις περικοπές μετά το 2016 , όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά.

Ωστόσο, για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 το ανώτατο δικαστήριο επανέλαβε προηγούμενη απόφασή του , σύμφωνα με την οποία αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Η κυβέρνηση, πάντως, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση και να δώσει τα αναδρομικά των 11 μηνών και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, δηλαδή στο σύνολο των συνταξιούχων.

Στα 4 δισ. ευρώ το κόστος

Για το διάστημα του 11μήνου το κόστος των αναδρομικών αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για κύριες και επικουρικές εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων.

Θεωρείται λοιπόν ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις πληρωμές σε δόσεις αρχής γενομένης από φέτος.

Τα τελικά ποσά για τα οποία είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη οι συνταξιούχοι είναι:

- Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ.

Οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και αφορούσαν δύο νόμους:

α) τον νόμο 4093 του 2012, που προέβλεπε μειώσεις 5% για άθροισμα συντάξεων ως 1.500 ευρώ, 10% ως τα 2.000 ευρώ, 15% για άθροισμα ως τις 3.000 ευρώ και 20% σε άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ και

β) τον νόμο 4051 του 2012, που προέβλεπε μείωση κύριων συντάξεων 12% στο ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ.

- Οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 200 ευρώ με ποσοστά 10% από τα 200 ως τα 250 ευρώ, 15% από 250 ως 300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και άνω. Οι περικοπές εφαρμόστηκαν με τον νόμο 4051 του 2012 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την ίδια απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015.

- Η μείωση από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση 244 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Φεβρουάριος 2017).

Η εν λόγω περικοπή θα πρέπει να επιστραφεί μόνον στους συνταξιούχους του Δημοσίου και στους απόστρατους πέραν των αναδρομικών που θα έχουν από τις μειώσεις των νόμων 4093 και 4051.

- Η μείωση 7% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012. Κατά της περικοπής ασκήθηκαν προσφυγές και βγήκε τελεσίδικη απόφαση Εφετείου Πειραιά (η 563/2019), με την οποία η περικοπή 7% κρίθηκε αντισυνταγματική και πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά. Το υπουργείο Εργασίας το έχει εξετάσει.

Το κόστος για επιστροφή αυτών των μειώσεων είναι περίπου 62 εκατ. ευρώ για 12 μήνες.

Ο ΕΦΚΑ έκανε αναίρεση στην απόφαση που τη δικάζει (την αναίρεση) το ΣτΕ σε άλλη δίκη.

Αν η αναίρεση της απόφασης απορριφθεί όπως αναμένεται, τότε στον τελικό λογαριασμό των αναδρομικών θα είναι και τα 62 εκατ. ευρώ επιπλέον για τις συντάξεις του ΝΑΤ από την επιστροφή της μείωσης 7%.

- Τα Δώρα σε όλες τις συντάξεις με ποσά έως των 800 ευρώ για τις κύριες και με τις δύο επιπλέον (13η και 14η) συντάξεις για τις επικουρικές.

Οι επιστροφές από τα Δώρα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων και κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ, καθώς δεν είχαν καμία από τις άλλες μειώσεις αλλά παίρνουν τουλάχιστον τα Δώρα που τους κόπηκαν.

Σημειώνεται πως τα Δώρα δεν θα επανέλθουν και θα δοθούν μόνο τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 11μηνο.

Τι λένε στο CNN Greece δύο εργατολόγοι

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς επισημαίνει στο CNN Greece πως η απόφαση του ΣτΕ αφήνει ανοικτό το παράθυρο να καταβληθούν τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων με την προϋπόθεση πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.

Αναφορικά με την ετυμηγορία του Δικαστηρίου πως δεν μπορούν οι συνταξιούχοι να αξιώσουν αναδρομικά για τις περικοπές που έγιναν μετά το νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Τσουκαλάς υποστήριξε πως νομικά διαφωνεί.

Με τη σειρά του, ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος ανέφερε στο CNN Greece πως η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά δικαιώνει όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν επεκτείνεται η περίμετρος των δικαιούχων.

Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη όσοι δεν το έχουν κάνει.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούρλο είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει για την καταβολή των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr