ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η τελική πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύνοδος Κορυφής: Αυτή είναι η τελική πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και να βγει «λευκός καπνός» για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ μετά από τέσσερις ημέρες Συνόδου Κορυφής.

Οι διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής είναι σε εξέλιξη αυτήν την ώρα. Σημειώνεται ότι η έναρξη των εργασιών ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 17:00.

Λίγο μετά τις 8 (ώρα Ελλάδας) έγινε γνωστή η τελική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αναθεωρημένη πρόταση του Σαρλ Μισέλ προβλέπει τη διαμόρφωση των επιχορηγήσεων στα 390 δισ. ευρώ και τα δάνεια στο ποσό των 360 δισ. ευρώ, με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που συνθέτουν το Ταμείο Ανάκαμψης να παραμένει στα 750 δισ. ευρώ.

Η ισχύς του Ταμείου θα είναι τριετής. Το βασικό εργαλείο του Ταμείου (Recovery and Resilience Faciility) αυξάνεται από τα 625 στα 672,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα το React EU μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, δραστική μείωση προβλέπεται για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από τα 32,5 στα 10 δισ. ευρώ, ενώ μειώνονται περαιτέρω οι πόροι για το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη, την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής.

Εξάλλου, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει στα 1,074 τρισ. ευρώ, με 5 δισ. ευρώ εκτός οροφής για το Αποθεματικό Ταμείο του Brexit. Ωστόσο, οι επιστροφές εισφορών (rebates) για τους «τσιγκούνηδες» αυξάνονται δραματικά. Ενδεικτικά, από 1,576 δισ. σε 1,921 δισ. για την Ολλανδία και από 237 σε 565 εκατ. για την Αυστρία.

Το ποσό για τη Γερμανία μένει το ίδιο – η οποία κατά τρόπον επιχειρεί να εξαγοράσει έτσι τη συναίνεση των μέχρι πρότινος δορυφόρων της στο Βορρά.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες αναμένεται να δώσουν το τελικό ΟΚ στη νέα πρόταση κατά το δείπνο.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εισερχόμενος στο Συμβούλιο είχε δηλώσει ότι είναι εφικτή μία συμφωνία.

«Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», σημείωσε.

Σύσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν και Κόντε

Σε νέα σύσκεψη συμμετείχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Κόντε, της Ισπανίας, Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Κόστα.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά διαβουλεύσεων που έγιναν τις τελευταίες ώρες.

Ο Πρωθυπουργός έχει συμμετάσχει σε συσκέψεις με αυτή τη σύνθεση που έχουν διαρκέσει πάνω από 10 ώρες από χθες το βράδυ, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των χωρών του Νότου.

Επίσης, συμμετείχε ενεργά αυτό το τετραήμερο στην Ολομέλεια αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου όχι μόνο με τις χώρες του Νότου αλλά και στις ευρύτερες διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους φειδωλούς.

Η Ελλάδα έχοντας ανακτήσει την αξιοπιστία της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με το αυξημένο κύρος του Πρωθυπουργού, διαδραματίζει ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικός Τουρισμός 2020: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι - Δείτε ΕΔΩ τα αποτελέσματα