ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρά «παζάρια» στη Σύνοδο Κορυφής

Σκληρά «παζάρια» στη Σύνοδο Κορυφής

Σκληρές διαπραγματεύσεις διεξάγονται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, κι ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής στις 8 Φεβρουαρίου, με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα.

Παρότι το ελληνικό πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα, δεν αποκλείεται να υπάρξει σύσκεψη, στην οποία θα μετέχουν οι Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Μάριο Ντράγκι, Νικολά Σαρκοζί, Άνγκελα Μέρκελ και Λουκάς Παπαδήμος.

Οι αποφάσεις της Συνόδου

Κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες αναμένεται ότι θα εγκρίνουν δύο συνθήκες, που αφορούν το «δημοσιονομικό σύμφωνο» και το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Αναφορικά με το δημοσιονομικό σύμφωνο, οι ηγέτες των 26 χωρών –πλην της Βρετανίας- θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα τελευταία ζητήματα που μένουν ανοιχτά.

Δημοσιονομικό σύμφωνο

Η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία θα επιβληθεί μέσω της εγγραφής του «χρυσού κανόνα» στα εθνικά συντάγματα, ο οποίος θα περιορίζει το διαρθρωτικό δημόσιο έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Κάθε κράτος-μέλος που θα υπογράψει τη συνθήκη, θα μπορεί μετά από έκθεση της Κομισιόν ή κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, να προσφεύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για να διαπιστώσει αν κάποιος εταίρος εφαρμόζει σωστά το «χρυσό κανόνα». Το ΔΕΚ θα μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις σε παραβάτες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2013, ενώ προϋπόθεση είναι η επικύρωσή της από 12 κράτη-μέλη της ευρωζώνης (ο αριθμός των κρατών είναι υπό διαπραγμάτευση).

Τη συνθήκη θα διέπουν οι νομικές διαδικασίες της ΕΕ, ενώ θα συμπεριλαμβάνει ρήτρα, η οποία θα προβλέπει την ενσωμάτωσή της στο κοινοτικό δίκαιο, εντός πενταετίας.

Ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης

Παράλληλα, οι ηγέτες καλούνται να καταλήξουν στις τελευταίες λεπτομέρειες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012.

Ο μηχανισμός θα έχει «δύναμη πυρός» 500 δισ. ευρώ και τη δυνατότητα να στηρίζει κράτος με πρόβλημα δανεισμού, το οποίο θα εφαρμόζει ως αντάλλαγμα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επίσης, θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, είτε απευθείας από τα κράτη είτε στις δευτερογενείς αγορές καθώς και να στηρίζει τους εθνικούς τραπεζικούς τομείς που χρειάζονται βοήθεια.

Τυχόν αναδιάρθρωση χρέους από κράτος-μέλος δεν σημαίνει και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ δικαίωμα πρόσβασης στον ESM θα έχουν μόνον τα κράτη που θα επικυρώσουν τη συνθήκη για το δημοσιονομικό σύμφωνο.