ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Έρχονται νέα αναδρομικά 8 μηνών - Ποιοι συνταξιούχοι θα τα λάβουν

Συντάξεις: Έρχονται νέα αναδρομικά 8 μηνών - Ποιοι συνταξιούχοι θα τα λάβουν

Συντάξεις: Από τον περασμένο Μάρτιο «τρέχει» η αύξηση 75% για 20.000 εργαζόμενους συνταξιούχους

Το αργότερο τον Νοέμβριο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την απασχόληση συνταξιούχων που αυξάνει τις συντάξεις τους, καθώς μειώνεται το «πέναλτι» και η περικοπή, από το 60% που ίσχυε έως τον περασμένο Φεβρουάριο, πέφτει στο 30%.

Από τους 70.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, αύξηση δικαιούνται τώρα οι 20.000, επειδή ξεκίνησαν να εργάζονται από τον Μάιο του 2016 και μετά. Οι συνταξιούχοι που εργάζονταν νωρίτερα διατηρούν την σύνταξή τους ως έχει μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Η νέα μειωμένη ποινή του 30% εφαρμόζεται οριζόντια σε όλους και αφορά το άθροισμα των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.

Με εγκύκλιό του ο e-ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι το σχετικό άρθρο του νόμου Βρούτση (ν. 4670/2020) εφαρμόζεται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος όλων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων και του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των προσώπων που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη οι οποίοι είτε έχουν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα πριν από τις 29 Φεβρουαρίου 2020 ή θα αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχόληση μετά.

Βασική προϋπόθεση παραμένει το να προκύπτει για την εργασία ή την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα υποχρέωση ασφάλισης. Επιπλέον, ξεκαθαρίζεται ότι η καταβαλλόμενη στον απασχολούμενο επικουρική σύνταξη αναστέλλεται ή περικόπτεται μόνο εφόσον προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης και στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (τ. ΕΤΕΑΕΠ).

Ωστόσο, η αναστολή της σύνταξης όσων αναλαμβάνουν εργασία σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης εξακολουθεί να ισχύει εφόσον αυτοί δεν έχουν συμπληρώσει το 61ο έτος της ηλικίας τους έως 28/02/2021 και από 01/03/2022 για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Συνταξιούχοι που είχαν αναλάβει εργασία ή δραστηριότητα πριν από τις 13/05/2016 (έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου - ν. 4387/2016) και εξαιρούνταν από τις προηγούμενες διατάξεις για την περικοπή σύνταξης, εφόσον εξακολουθούν να εργάζονται, υπάγονται στις διατάξεις του νόμου Βρούτση, μετά μια περίοδο χάριτος, που θα διαρκέσει έως 01/03/2022.

Η περικοπή της σύνταξης στο 30% ισχύει και για τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι από 01/03/2020 και μετά εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρα με την οποία δεν έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας.

Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει επίσης ότι η σχετική διάταξη δεν ισχύει για τους απασχολούμενους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας/ανικανότητας. Για αυτούς συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της νομοθεσίας των εντασσόμενων στον e-ΕΦΚΑ φορέων.

Η περικοπή της σύνταξης ισχύει για όσο χρονικό διάστημα ο συνταξιούχος απασχολείται και για την εργασία του αυτή έχει την υποχρέωση καταβολής εισφορών στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Από τον Μάρτιο του 2020 και μετά δεν υφίσταται η δυνατότητα αναλογικής περικοπής της σύνταξης βάσει των ημερών απασχόλησης ανά μήνα. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως το ποσό της σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος που εργάζεται θα καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% για όλο το χρονικό διάστημα (μήνες) για το οποίο προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης.

Καταβολή Εισφορών - Αξιοποίηση χρόνου ασφάλισης

Κατά το χρόνο απασχόλησης του συνταξιούχου καταβάλλονται, ανάλογα με την αναληφθείσα απασχόληση, εργασία ή ιδιότητα, οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να το δηλώσουν στους ασφαλιστικούς τους οργανισμούς. Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων.

Εξαιρέσεις

Από τον οριζόντιο κόφτη του 30% εξαιρούνται:

  • Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν αυτοτελή ή αναλογική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τις διατάξεις περί συνυπολογισμού περιόδων ασφάλισης, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ
  • Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ οι οποίοι ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του τ. ΟΓΑ – απασχολούνται δηλαδή ως αγρότες.
  • Οι ψυχικά ασθενείς, για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης
  • Συνταξιούχοι του Δημοσίου που λαμβάνουν σύνταξη ως πάσχοντες από παρα-τετραπληγία
  • Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα
  • Οι πολύτεκνοι των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζων έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα (19/08): Αυτές οι περιοχές είναι «στο κόκκινο» - Συναγερμός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Ροή Ειδήσεων