ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: 2,7 δισ. στην Ελλάδα για την ενίσχυση της εργασίας

Κομισιόν: 2,7 δισ. στην Ελλάδα για την ενίσχυση της εργασίας

«Ένεση» ρευστότητας ύψους 81,4 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό προτείνει η Κομισιόν, στο πλαίσιο του προγράμματος SURE. 

Tα κονδύλια αυτά προτείνει να διοχετευτούν σε 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την οποία το ποσό που περιλαμβάνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ ενώ η Κύπρος αναμένεται να λάβει 479 εκατομμύρια ευρώ.

Το SURE είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της συνολικής στρατηγικής της Ε.Ε. για την προστασία των πολιτών και τον μετριασμό των σοβαρά αρνητικών κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Είναι ένα από τα τρία δίχτυα ασφαλείας που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των χρημάτων θα πραγματοποιηθεί σε δόσεις και θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ με τα κονδύλια αυτά θα καλυφθούν τα μέτρα που περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση ξαφνικών αυξήσεων των δημοσίων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν το κόστος που σχετίζεται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας, και άλλα παρόμοια μέτρα που έχουν λάβει ως απάντηση στην πανδημία κορονοϊού, ιδίως για τους αυτοαπασχολούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το SURE μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδοτική στήριξη έως και 100 δισ. ευρώ συνολικά για όλα τα κράτη- μέλη.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «έχουμε χρέος να πράξουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και να προστατεύσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση: τέσσερις μόλις μήνες αφότου πρότεινα τη δημιουργία του, η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση κονδυλίων ύψους 81,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού σε όλη την ΕΕ. Το SURE αποτελεί σαφή ένδειξη της αλληλεγγύης μας απέναντι στην άνευ προηγουμένου κρίση. Η Ευρώπη τηρεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των πολιτών της».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Σχολεία:Πότε ανοίγουν -Ποιοι και πώς θα φορούν μάσκα -Τι ισχύει για απουσίες,διαλλειματα