ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 3: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Επιστρεπτέα προκαταβολή 3: Αντίστροφη μέτρηση για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Έως τις 21 Σεπτεμβρίου θα έχουν οι δικαιούχοι του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής για να υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «myBussinessSupport».

Στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος της επιστρεπτέας καταβολής και με βάση σημερινά στοιχεία, τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου θα έχουν οι δικαιούχοι του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής περιθώριο για να υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «myBussinessSupport».

Με ενισχυμένα μέτρα για τις περιοχές στις οποίες εφαρμόστηκαν από τον Αύγουστο και μετά τοπικά lowdown ή άλλα περιοριστικά μέτρα, επιχειρείται να τεθεί σε εφαρμογή η τρίτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Συνολικά οι δύο κύκλοι της 3ης και της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής αναμένεται να διανείμουν έως το τέλος του έτους 2,1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης για το 2020 σε πάνω από 4 δισ. ευρώ.

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή μπορούν να μετέχουν και ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τους κλάδους του τουρισμού και όχι μόνο δεν υπάρχει υποχρέωση ταμειακής μηχανής. Δεκτές αιτήσεις συμμετοχής γίνονται για τον 3ο κύκλο έως την Δευτέρα 21/09.

Αναλυτικά, με υπουργική απόφαση έχουν καθοριστεί τα κριτήρια και έχουν δοθεί διευκρινίσεις σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις είναι δικαιούχοι να ενταχθούν στον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δυνατότητα να λάβουν χρηματοδοτική στήριξη έχουν και οι εταιρείες χωρίς ταμειακή μηχανή όμως με βάση συγκεκριμένους ΚΑΔ οι οποίοι περιλαμβάνονται στην απόφαση.

Αίτηση θα μπορούν να κάνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Ένα σημαντικό μέτρο, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Πρωινοί Τύποι” τόνισε ότι σε περιοχές που θα εφαρμόζεται το μέτρο του lockdown δεν θα επιστρέφεται μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Είμαστε στη φάση του να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις εκεί που πρέπει και όσο πρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Ερωτηθείς για το εάν προβλέπονται φοροελαφρύνσεις, απάντησε ότι πρέπει να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η πανδημία για να ληφθούν μόνιμα μέτρα, όπως η μείωση της φορολογίας. «Από το 2022 θα επιστρέψουν κάποιοι στόχοι, τουλάχιστον οι ευρωπαϊκοί» είπε.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι είναι μεγάλο στοίχημα η αξιοποίηση των πόρων του και σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στα έργα για να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου.

Γι αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε καλύτερες αμοιβές στους υπαλλήλους που θα «τρέξουν» το πρόγραμμα ανάκαμψης. «Οι άνθρωποι που θα δουλεύουν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά, θα αμείβονται περισσότερο» τόνισε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή στην διαχείριση του κρατικού χρήματος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Αττική: Ποια σχολεία και καταστήματα είναι κλειστά - Τι ισχύει για Δημόσιο και ΜΜΜ