ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα «αγκάθι» στις σχέσεις Μέρκελ-Σόιμπλε

Η Ελλάδα «αγκάθι» στις σχέσεις Μέρκελ-Σόιμπλε

Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερίζουν για τον τρόπο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος, αναφέρουν οι γερμανικές εφημερίδες.

Λίγες μέρες πριν, η Welt απεκάλυψε ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι πιο θετική στη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τάσσεται υπέρ της χρεοκοπίας και, ει δυνατόν, της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους γερμανικούς Financial Times, την περασμένη Παρασκευή, η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με βουλευτές του κόμματός της. Επικαλούμενη διάφορες μελέτες, η καγκελάριος υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθεί στην ελληνική κρίση συνδέεται με τις λιγότερες ζημίες. Γι αυτό, η ίδια τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα, ακόμη κι αν αυτό κοστίσει ακριβά στη Γερμανία, αφού τυχόν πτώχευση και έξοδος από την ευρωζώνη ελλοχεύουν κινδύνους μη διαχειρίσιμους.

Αν και ο Σόιμπλε δεν λέει κάτι διαφορετικό, οι τόνοι του είναι πιο επιφυλακτικοί, ενώ εκφράζει προβληματισμό για την ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Στα πλαίσια αυτά, ο Σόιμπλε προειδοποιεί την Μέρκελ ότι αν η Ελλάδα αποτύχει, δεν θα πρέπει να οφείλεται στη Γερμανία.

Επιφανειακή η κοινή γραμμή

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μία κατ' επίφαση κοινή γραμμή, καθώς όπως φαίνεται, η ηγεσία της χώρας είναι διχασμένη: Η Μέρκελ θέλει τη διάσωση της Ελλάδας, ενώ ο Σόιμπλε είναι υπέρ της χρεοκοπίας, με ταυτόχρονη έξοδο της χώρας από το Ευρώ, ει δυνατόν.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πολιτικοί έχουν διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο στην παρούσα συγκυρία, κι ενώ η κρίση χρέους βρίσκεται στο απόγειό της, μια τέτοια απόκλιση απόψεων θα μπορούσε να επιφέρει εκρηκτικές συνέπειες.

Ορισμένοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο απλώς να έχουν αναλάβει διαφορετικούς ρόλους, ωστόσο οι βουλευτές νιώθουν ανασφάλεια κι απογοήτευση.

Τα κίνητρα

Η Μέρκελ, πολλάκις διαμήνυσε τις τελευταίες ημέρες ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ δεν θέλει να θέσει σε καμία περίπτωση σε αμφιβολία το ρόλο της, ως ηγέτη της Ευρώπης.

Από την άλλη, τα κίνητρα του Σόιμπλε δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του ευρωπαϊστή και θέλει να εξασφαλίσει την υστεροφημία του, ότι αυτός έσωσε το ενιαίο νόμισμα.