ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γρίφος» για τους φορολογούμενους η συμπλήρωση του Ε2 το 2021

«Γρίφος» για τους φορολογούμενους η συμπλήρωση του Ε2 το 2021
INTIME

Σε «εφιάλτη» εξελίσσεται η πανδημία για τους φορολογουμένους που έχουν εισοδήματα από ενοίκια, καθώς όχι μόνον έχει ανατρέψει τους προϋπολογισμούς τους, αλλά τους φορτώνει με άγχη και άγνωστες υποχρεώσεις που θα αποκαλυφθούν το 2021 και συγκεκριμένα όταν έρθει η ώρα της υποβολής της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων από ακίνητα, ήτοι του εντύπου Ε2 της φορολογικής τους δήλωσης.

Σημειώνεται πως όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, αλλά και στους εργαζόμενους που πλήττονται, το 50% της ζημίας τους καταβάλλεται από το Δημόσιο και πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση αποδέχθηκε το βασικό αίτημα για επιστροφή του 50% των απωλειών κάθε ιδιοκτήτη, μέσω άμεσης επιδότησής του και όχι μέσω φορολογικού συμψηφισμού που ίσχυσε στην αρχή της κρίσης και αποδείχθηκε εξαιρετικά γραφειοκρατικός.

Έτσι, για μίσθωμα 300 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα λάβει για τον μήνα Δεκέμβριο ενοίκιο 180 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 120 ευρώ. Το 50% της απώλειας των 120 ευρώ, δηλαδή 60 ευρώ, θα πληρωθεί από το Δημόσιο. Για ενοίκιο 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα λάβει για το Δεκέμβριο ενοίκιο 600 ευρώ. Δηλαδή θα χάσει 400 ευρώ. Το 50% της απώλειας των 400 ευρώ, δηλαδή 200 ευρώ, θα πληρωθεί από το Δημόσιο.

Προκειμένου να εισπράξει του ποσό της αποζημίωσης ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά δήλωση απώλειας εισοδήματος (δήλωση Covid) για τον μήνα Δεκέμβριο στο σύστημα Taxisnet. Η αποζημίωση θα καταβληθεί τον Ιανουάριο με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο ίδιος στο Taxisnet.

Όλα τα παραπάνω, γεννούν πρόσθετες διαδικασίες για τα μηχανογραφικά συστήματα της ΑΑΔΕ, αλλά και για τους φοροτεχνικούς και τους φορολογουμένους. Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι που εισέπρατταν ενοίκια από εκμίσθωση κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων, υπέβαλαν ηλεκτρονικά πρώτα το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων από ακίνητα) και αυτομάτως το εισόδημα που δήλωναν σε αυτό μεταφερόταν στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Για να συμπληρωθεί η φορολογική δήλωση του 2021 θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το εισόδημα που έλαβαν από μισθώματα το 2020, αυτό που συμψηφίσθηκε λόγω κορωνοϊού και εκείνο που επιστράφηκε ως αποζημίωση από το Δημόσιο.

Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή τη διαδικασία θα την επωμιστεί η ΑΑΔΕ, η οποία θα προ συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε2, ωστόσο η διαδικασία μόνον απλή δεν είναι και ήδη οι λογιστές ζητούν από την ηγεσία της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει τις σχετικές οδηγίες και διευκρινήσεις για τη λογιστική διευθέτηση του θέματος το συντομότερο δυνατόν, ήτοι στις αρχές του 2021.