ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλείστηκε ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας

Αποκλείστηκε ο αγωγός Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας

Τον αποκλεισμό του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας -Ιταλίας (ITGI) από τις επιλογές για τη διαμετακόμιση του αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη αποφάσισε η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ.

Η κοινοπραξία εξαίρεσε από το συνολικό έργο τον αγωγό διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (Interconnector Turkey-Greece-Italy - ITGI) μέσα από τον οποίο θα μεταφερόταν το αέριο στην Ευρώπη.

Την ανακοίνωση έκανε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP PLC, που έχει σημαντικό μερίδιο στη διαχείριση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ. Πηγές της εταιρείας, που συμμετέχει στον ITGI από κοινού με την Ιταλική Edison, ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι αναμένουν την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα. Είπαν επίσης ότι η τελική απόφαση της Κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ για την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.

Τα άλλα τρία εναλλακτικά σχέδια που έχουν προταθεί στην κοινοπραξία είναι οι αγωγοί Nabucco, South East Europe Pipeline (SEEP) και TAP.