ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κον Μπεντίτ: Απίστευτα ώριμοι οι Έλληνες

Κον Μπεντίτ: Απίστευτα ώριμοι οι Έλληνες

Σε νέες καταγγελίες για την πολιτική που ασκεί η Ευρώπη στην Ελλάδα προχωρά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Liberation, που θα δημοσιευτεί αύριο, ο «κόκκινος Ντάνι» κατηγορεί τη γαλλική Αριστερά για υποκρισία, όσον αφορά τη στάση της στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ένα ζήτημα που έχει διχάσει τους αριστερούς ευρωβουλευτές, λίγες μέρες πριν συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο μηχανισμός διάσωσης είναι ένα από τα σπάνια θετικά πράγματα που έχει αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής. Καθιερώνει μια οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και ιδιαίτερα για χώρες που έχουν ανάγκη», υποστηρίζει ο Κον Μπεντίτ.

Απίστευτα ώριμοι οι Έλληνες

Επίσης, ο ευρωβουλευτής καταγγέλλει ότι η ευρωζώνη θέλει να αποδείξει ότι οι Έλληνες είναι ανίκανοι να πετύχουν τους στόχους τους και είναι οι ίδιοι που θέλουν να αντισταθούν.

«Είναι ανεύθυνο, αφού οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, κάτι που δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις. {...} Την ίδια ώρα, οι Έλληνες κατηγορούν για την κρίση τους πολιτικούς τους και όχι την Ευρώπη ή τις αγορές. Πρόκειται για απίστευτη ωριμότητα. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να πέσουν» υπογράμμισε ο Κον Μπεντίτ.

Νάνοι ευρωπαϊκής συνείδησης

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής καταγγέλλει το Βερολίνο για προεκλογικού τύπου τακτικές, κάνοντας λόγο για «νάνους» ευρωπαϊκής συνείδησης. «Ιδιαίτερα οι Γερμανοί έχουν βραχεία μνήμη», αναφέρει, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα, ξεχνώντας ότι είχαν συγχωρεθεί γρήγορα μετά τις βιαιοπραγίες των Ναζί και με τη βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ.«Το ερώτημα είναι: θέλουμε να καταστρέψουμε ή να βοηθήσουμε την Ελλάδα;», τόνισε.

Βοηθήστε την Ελλάδα

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της άρσης του τραπεζικού απορρήτου σε ΕΕ και Ελβετία για να εντοπιστούν οι Έλληνες που έχουν χρήματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. Επίσης, προτείνει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων των εφοπλιστών που δεν πληρώνουν φόρους, τη δραστική μείωση των αμυντικών δαπανών όχι μόνο κατά 1,5% ανά έτος, αλλά κατά 8%, 9% ή και 10%, την ακύρωση όλων των εξοπλιστικών συμβάσεων και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, προτείνει μια μεταρρύθμιση του Ελληνικού κράτους και διαγραφή μέρους του χρέους, εφόσον γίνουν πραγματικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Αν δεν αλλάξει τίποτα, είναι σα να ρίχνουμε το νερό σε σουρωτήρι», αναφέρει.