ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΔΕΠΑ υποστηρίζει τον αγωγό ITGI

Η ΔΕΠΑ υποστηρίζει τον αγωγό ITGI

«Προσωρινή» χαρακτηρίζει την απόφαση για τον αποκλεισμό του αγωγού Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας (ITGI) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, τονίζοντας ότι αποτελεί την καλύτερη λύση για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποκλείει από τις διαπραγματεύσεις την επιλογή του αγωγού ITGI.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το έργο ITGI αποτελεί την καλύτερη λύση για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου και την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν ή άλλη χώρα παραγωγής φυσικού αερίου. Ο ITGI είναι το πιο ώριμο σύστημα αγωγών, το μόνο που έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες μελέτες και έχει εξασφαλίσει αδειοδοτήσεις ενώ έχει την πλήρη στήριξη της ελληνικής και ιταλικής κυβέρνησης», αναφέρει ο κ. Σαχίνης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ επιβεβαιώνει επίσης τη δέσμευση της εταιρίας να προχωρήσει στην ανάπτυξη του ITGI «ως την πιο ώριμη λύση για το έγκαιρο και πλέον αποδοτικό άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου».

«Ο ITGI είναι το μόνο έργο, για το οποίο μπορεί να ληφθεί Τελική Επενδυτική Απόφαση εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί με βάση την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ-2. Με τον αγωγό μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας (το διασυνδετήριο αγωγό IGB), το σύστημα ITGI θα ενισχύσει την ασφάλεια τροφοδοσίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το 2014, παρέχοντας αέριο από εναλλακτικές πηγές», καταλήγει η δήλωσή του.

Μέτοχοι του ITGI είναι η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison. Χθες, τα υπουργεία Ενέργειας Ελλάδας και Ιταλίας εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους προς το έργο.