ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκινούν την Παρασκευή οι πληρωμές - Δείτε τους πίνακες

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκινούν την Παρασκευή οι πληρωμές - Δείτε τους πίνακες

Eπίδομα θέρμανσης 2021: Ξεκινά την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, η καταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης η οποία θα γίνει σε δύο φάσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώτη αφορά σε αγορές που έγιναν μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021, ενώ η δεύτερη θα αφορά αγορές έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και θα γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Το υπουργείο Οικονομικών, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι για τις ανάγκες θέρμανσης οι πολίτες δεν χρησιμοποιούν μόνο πετρέλαιο, αλλά και άλλες εναλλακτικές θερμαντικές ύλες, όπως φυσικό αέριο και καυσόξυλα, διεύρυνε την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και σε όσους χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες λύσεις για θέρμανση. Στο πλαίσιο αυτής της διεύρυνσης, φέτος έγιναν για πρώτη φορά αποδεκτά τιμολόγια αγοράς καυσόξυλων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020 και μετά. Συγκεκριμένα, νέοι δικαιούχοι είναι περίπου 124.000 καταναλωτές φυσικού αερίου, καταναλωτές καυσόξυλων, βιομάζας και υγραερίου, πέραν των 564.000 καταναλωτών πετρελαίου, σε σύνολο περίπου 688.000 αιτήσεων.

Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών:

«Με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, αλλά κυρίως κοινωνικά δίκαιη κατανομή του, ο υπολογισμός του ποσού που θα καταβληθεί ως επίδομα θέρμανσης είναι φέτος εξατομικευμένος, αφού εξαρτάται από δύο νέες παραμέτρους. Η πρώτη αφορά στην περιοχή κατοικίας των δικαιούχων, η οποία καθορίζεται από τον Ταχυδρομικό Κώδικα της διεύθυνσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση, ενώ η δεύτερη αφορά στον αριθμό των ανήλικων μελών της οικογένειας, με το κάθε ανήλικο μέλος να δίνει προσαύξηση του επιδόματος κατά 10% και ελάχιστο ποσό, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, τα 80 ευρώ.

Το νέο σύστημα υπολογισμού βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε 200.000 τετράγωνα (διαστάσεων 750μ×750μ), ώστε να αποτυπώνονται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια οι κλιματικές και γεωγραφικές παράμετροι. Έτσι, σε κάθε περιοχή το ύψος του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης που έχει, αναλόγως του υψομέτρου, της απόστασης από τη θάλασσα, αλλά και του αριθμού των ημερών κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχει θερμοκρασίες χαμηλότερες των 15,5 βαθμών Κελσίου (βαθμοημέρες).

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται στο ποσό των 220 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο Παράρτημα της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Το υπουργείο Οικονομικών παραθέτει πίνακα με το ύψος του επιδόματος που αντιστοιχεί σε νοικοκυριά που κατοικούν σε διάφορες περιοχές της χώρας ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών τους.

ΠεριοχήΝέο επίδομα με 2 παιδιάΠαλαιό επίδομα με 2 παιδιά
Αττικής
(Δήμος Αθηναίων, οικισμός Αθήνα)
114 ευρώ106 ευρώ
Αττικής
(Δήμος Πεντέλης, οικισμός Πεντέλη)
181 ευρώ106 ευρώ
Αττικής
(Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, οικισμός Βουλιαγμένη)
83 ευρώ106 ευρώ
Κορινθίας
(Δήμος Νεμέας,οικισμός Καστράκιον)
132 ευρώ252 ευρώ
Αχαΐας
(Δήμος Πάτρας, οικισμός Πάτρα)
80 ευρώ106 ευρώ
Θεσσαλονίκης
(Δήμος Θεσσαλονίκης, οικισμός Θεσ/νίκη)
188 ευρώ 173 ευρώ
Φλώρινας
(Δήμος Φλώρινας, οικισμός Φλώρινα)
312 ευρώ 240 ευρώ
Καβάλας
(Δήμος Καβάλας, οικισμός Καβάλα)
202 ευρώ 173 ευρώ
Τρικάλων
(Δήμος Τρικκαίων, οικισμός Τρίκαλα)
178 ευρώ173 ευρώ
Ηρακλείου
(Δήμος Ηρακλείου, οικισμός Ηράκλειο)
80 ευρώ77 ευρώ
Κυκλάδων
(Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, οικισμός Ερμούπολη)
80 ευρώ77 ευρώ
Πέλλας
(Δήμος Έδεσσας, οικισμός Έδεσσα)
257 ευρώ173 ευρώ
Ημαθίας
(Δήμος Βέροιας, οικισμός Κάτω Βέρμιον)
421 ευρώ 173 ευρώ
Κιλκίς
(Δήμος Παιονίας, οικισμός Λιβάδια)
386 ευρώ173 ευρώ
Σέρρες
(Δήμος Σερρών, οικισμός Άνω Βροντού)
367 ευρώ240 ευρώ
Πρέβεζας
(Δήμος Πρέβεζας, οικισμός Πρέβεζα)
95 ευρώ106 ευρώ

Παράδειγμα:
Στην περιοχή της Αττικής τον προηγούμενο χρόνο δινόταν ως επίδομα θέρμανσης το ποσό των 106 ευρώ σε οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, ανεξαρτήτως της περιοχής στην οποία αυτή έμενε. Εφέτος, με τον εξατομικευμένο υπολογισμό, η ίδια οικογένεια εάν μένει στον οικισμό Πεντέλης του Δήμου Πεντέλης, όπου το υψόμετρο είναι μεγαλύτερο και οι ανάγκες θέρμανσης περισσότερες, θα λάβει μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης, ύψους 181 ευρώ. Η ίδια οικογένεια εάν μένει στον οικισμό Βουλιαγμένης του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου το κλίμα είναι πιο ήπιο, θα λάβει 83 ευρώ. Τέλος, εάν μένει στον οικισμό της Αθήνας, θα λάβει επίδομα θέρμανσης 114 ευρώ.

«Με τον τρόπο αυτό η κατανομή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο δεν είναι πεπερασμένο, γίνεται με καλύτερους όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας, δύο στοιχεία που αποτελούν το κλειδί της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Τι θα ανοίξει τελικά τη Δευτέρα (1/2) μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Ροή Ειδήσεων