ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγωνίες των servicers, η σπέκουλα για τον «Ηρακλή» και η επιτυχημένη Grifon

Οι αγωνίες των servicers, η σπέκουλα για τον «Ηρακλή» και η επιτυχημένη Grifon

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Δύσκολοι καιροί για servicers

Θύματα της πανδημίας έχουν πέσει τα business plans των servicers που πλέον βλέπουν ότι πολύ δύσκολα θα βγουν τα νούμερα το 2021. Ο βασικός λόγος είναι το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και των υπόλοιπων δικαστικών ενεργειών. Ειδικά με το νέο lockdown και το κλείσιμο των δικαστηρίων, τα πάντα πηγαίνουν (πολύ) πίσω, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο. Και αυτό γιατί, όπως πληροφορείται η στήλη, οι servicers υπολόγισαν τουλάχιστον ένα 25% του τζίρου του 2021 από πλειστηριασμούς, ποσοστό που αποκλείεται να πιάσουν, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Και βέβαια, επειδή μιλάμε πλέον για διεθνείς επιχειρήσεις με συγκεκριμένη στοχοθεσία, μένει να δούμε πώς θα καλύψουν το κενό, κατά πάσα πιθανότητα μειώνοντας τα λειτουργικά έξοδα…

Οι εγγυήσεις του «Ηρακλή»

Όσοι σπεκουλάρουν πως τα 12 δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή» θα καταστούν σύντομα απαιτητά από τους επενδυτές που απέκτησαν / αποκτούν τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων θα τους λέγαμε να κάνουν υπομονή. Αρκετή υπομονή. Η στήλη επικοινώνησε με αρμόδιες πηγές και ενημερώθηκε πως ακόμη και με τα πλέον δυσμενή σενάρια, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί τουλάχιστον έως τα μέσα του 2023. Αυτό που δεν ξέρουν οι πολλοί και το μοιράζονται οι τραπεζίτες στις ιδιωτικές τους συνομιλίες είναι πως διακαής πόθος τους είναι (όταν εξομαλυνθούν οι συνθήκες και αφού λειτουργήσει και «ρολάρει» ο νέος πτωχευτικός νόμος) να επαναγοράσουν τα τιτλοποιημένα δάνεια του «Ηρακλή», καθώς θεωρείται πως μπορούν να αποτελέσουν τροφοδότες των μελλοντικών εντόκων εσόδων τους και η βάση μιας υγειούς κερδοφορίας. Με απλά λόγια, οι τραπεζίτες είναι οι πρώτοι που δεν θέλουν να «σκάσουν» οι εγγυήσεις του «Ηρακλή» και για αυτό αγωνιούν για το πότε θα μπει σε εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός.

Η Grifon Partners

Εξαιρετικά δραστήρια εμφανίζεται η εταιρεία παροχής υπηρεσιών και συμβουλών επιχειρηματικής ανάπτυξης Grifon Partners, της οποίας ηγείται ο Σάμυ Δαυίδ, ο αποκαλούμενος και άνθρωπος της Fortress στην Ελλάδα. Η Grifon Partners βρίσκεται πίσω από κυοφορούμενα deal σε ενέργεια και τουρισμό, με την πανδημία να μην έχει φρενάρει καθόλου τις δραστηριότητες της. Να σημειωθεί πως μέσα στην τελευταία διετία η Grifon Partners διπλασίασε το τζίρο της και εξαπλασίασε τα καθαρά κέρδη της. Και όλα αυτά με σιωπηρή δουλειά και μεθοδικότητα…

Προς αναζήτηση στέγης

Την σήμερον ημέραν το να βρεις ένα «κεραμίδι» για να στεγαστείς δεν είναι εύκολη υπόθεση ακόμη και εάν διαθέτεις πλούσιο βαλάντιο.

Προς επίρρωση της κατάστασης αυτής η στήλη παραθέτει τις περιπτώσεις της Γενικής Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναζητά ακίνητο για τη στέγαση της, θέτοντας ως «οροφή» για το μηναίο μίσθωμα τις 26.500 ευρώ. Αλλά η υπόθεση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα είναι απλή. Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη το ακίνητο που θα στεγάσει τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής θα πρέπει αφενός να διαθέτει χώρους συνολικής μικτής επιφάνειας 2.941 τ.μ. περίπου, αφετέρου να βρίσκεται σε μέγιστη ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αν είναι σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 800 μέτρων από σταθμό ΜΕΤΡΟ (γραμμές 1,2 & 3).

Αλλά και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναζητεί ακίνητο που να διαθέτει χώρους συνολικής μικτής επιφάνειας περίπου 2.500 τ.μ., θα έχει 4 θέσεις στάθμευσης και θα βρίσκεται στο Δήμο Αθηναίων και σε ακτίνα 800 μέτρων από σταθμό ΜΕΤΡΟ ή ΗΣΑΠ. Ως ανώτατο όριο μηνιαίου μισθώματος έχει ορισθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το ποσό των 25.000 ευρώ.

Το εάν οι δύο φορείς θα βρουν τελικά ακίνητο στα μέτρα τους, θα το μάθουμε στις 3 Μαρτίου , όταν και θα διεξαχθούν οι σχετικές δημοπρασίες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.