ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα όρια της επιβίωσης οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις

Στα όρια της επιβίωσης οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις
INTIME

Το πολύμηνο «λουκέτο» της αγοράς έχει φέρει στα όριά τους τις οικονομικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και μαζί της πολιτείας αφού τα χρήματα και οι αντοχές και από τις δύο πλευρές τελειώνουν, την ίδια ώρα που δείχνει να απομακρύνεται για ακόμη μία φορά η επανεκκίνηση της αγοράς.

Για τα ταμεία του Δημοσίου ο λογαριασμός από τις κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου είναι βαρύς, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της αγοράς το κόστος υπολογίζεται από 1,6 έως 2 δισ. ευρώ τον μήνα, δηλαδή 400-500 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.

Οι απώλειες αυτές αφορούν για το Δημόσιο έσοδα από ΦΠΑ και άλλους φόρους, την ίδια ώρα που το κράτος καλείται να καλύψει ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα για όσους βρίσκονται σε αναστολή, αλλά και μέρος των μη καταβαλλομένων ενοικίων των επιχειρήσεων που είναι κλειστές.

Για τις ίδιες τις επιχειρήσεις η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αφού τα έσοδα για την πλειονότητά τους εδώ και μήνες είναι σχεδόν μηδενικά, με τις υποχρεώσεις όμως να παραμένουν και απλώς να έχουν μετατεθεί για το μέλλον (δανειακές, φορολογικές, ασφαλιστικές, υποχρεώσεις σε προμηθευτές κ.τ.λ.), με άγνωστο αν θα μπορέσουν τελικά να καλυφθούν.

Σε δηλώσεις του ο β’ αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Νίκος Κογιουμτσής ανέφερε ότι τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί από πέρυσι φθάνουν τα 5,9 δισ. ευρώ και είναι αδύνατον να αποπληρωθούν από τις επιχειρήσεις όταν αυτό θα ζητηθεί, παράλληλα με την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων, για αυτό άλλωστε οι εκπρόσωποι της αγοράς έχουν θέσει στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο κουρέματος των οφειλών.


Tην ανάγκη εξεύρεσης ενός τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν και το παρατεταμένο κλείσιμο των επιχειρήσεων ενδέχεται να οδηγήσει αναπόφευκτα σε λουκέτα.

Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων ο τζίρος δεν θα ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι έφθασε τα 5,3 δισ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις να επιβαρύνονται εκτός από τις χαμηλές πωλήσεις και από το αδιάθετο εμπόρευμα που αγοράστηκε και μένει στα ράφια τους και την έλλειψη κεφαλαίων για να προμηθευτούν νέο εμπόρευμα για την επόμενη σεζόν. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση αποφάσισε την παράτασή τους έως 31 Μαρτίου ώστε αν η αγορά ανοίξει να μπορέσει να κινηθεί.