ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αύξηση κεφαλαίου της Aegean, το best execution για το Λογοθέτη, το άγος των διαφημιζομένων

Η αύξηση κεφαλαίου της Aegean, το best execution για το Λογοθέτη, το άγος των διαφημιζομένων

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Το καρπούζι και το μαχαίρι

Σε τυπική διαδικασία αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Aegean Airlines, καθώς οι τέσσερεις βασικοί μέτοχοι που διαθέτουν το 62% του συνόλου των μετοχών, θα ψηφίσουν και με τα «δύο χέρια», τόσο την αύξηση κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ, όσο και την έκδοση warrants (τίτλων κτήσης) που θα δοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως αντάλλαγμα της κρατικής ενίσχυσης 120 εκατ. ευρώ που θα λάβει η αεροπορική εταιρεία.

Ο Ευτύχης Βασιλάκης διαθέτει σήμερα το 36,68% της Aegean Airlines, ήτοι μετοχές αξίας 140 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία Siana Enterprises Company LTD διαθέτει το 9,48% και η εταιρεία Alnesco Enterprises Company LTD ακόμη 9,48%. Δηλαδή αθροιστικά οι δύο αυτές εταιρείες που ανήκουν στους αδελφούς Πάνο και Θανάση Λασκαρίδη διαθέτουν μετοχές αξίας 72 εκατ. ευρώ περίπου. Ένα ποσοστό 6,39%, αξίας 24,5 εκατ. ευρώ ανήκει στον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο.

Ομολογουμένως, οι συγκεκριμένοι βασικοί μέτοχοι της Aegean Airlines έχουν στηρίξει την εταιρεία την τελευταία δεκαετία εν μέσω Μνημονίων και δύσκολων καιρών. Ωστόσο, στη κρίσιμη αυτή καμπή που διέρχεται η Aegean έχουν και «το καρπούζι και το μαχαίρι», καθώς ο νόμος που πέρασε για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας τους έδωσε τη δυνατότητα να μπορούν να καθορίσουν εκείνοι το μέλλον της επένδυσης των μετόχων της μειοψηφίας.

Πως θα γίνει αυτό; Μέσα από την απόφαση της Διοίκησης της Aegean Airlines για την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, στα πλαίσια της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου. Αυτή η απόφαση θα καθορίσει και τον αριθμό των νέων μετοχών και τον αριθμό των warrants που θα λάβει το Ελληνικό Δημόσιο. Κυρίως θα καθορίσει το ύψος των απωλειών για όσους δεν θα μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Τα warrants που θα λάβει το Δημόσιο θα αντιστοιχούν σε αριθμό μετοχών ίσο με το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean Airlines μετά την αύξηση κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ. Είναι δεδομένο πως η μη συμμετοχή ενός υφιστάμενου μετόχου στην αύξηση κεφαλαίου θα οδηγήσει σε μεγάλο dilution (απίσχναση). Ωστόσο, εάν η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είναι πιο κοντά στην τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή (5,40 ευρώ) η απίσχναση των επενδυτών που δεν θα μπουν στην αύξηση θα είναι μικρότερη, σε σχέση με το σενάριο που π.χ. η τιμή των νέων μετοχών είναι 50% χαμηλότερη από την χρηματιστηριακή.

Δεδομένου ότι οι βασικοί μέτοχοι της Aegean Airlines θα μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, για αυτούς η αθροιστική αραίωση μετά την ΑΜΚ θα είναι 10,3%, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Δηλαδή, ότι και να γίνει, θα εξακολουθήσουν να ελέγχουν το 55% των μετοχών της εταιρείας!

Σε αναμμένα κάρβουνα

Το «μπούσουλα» για το πως θα βοηθηθούν επιχειρήσεις που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, είτε μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αναζητούν ακόμη οι ορκωτοί ελεγκτές. Και από ότι φαίνεται αυτό δεν είναι εύκολο. Έμπειρος ορκωτός που μετείχε προχθές Τετάρτη σε ενημέρωση που διοργάνωσε μέσω τηλεδιάσκεψης η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) και στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ειδικός Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, δήλωσε απαισιόδοξος για το πόσο σύντομα θα κινηθεί το πράγμα.

Οι 150 ορκωτοί ελεγκτές που μετείχαν στην ενημέρωση για τις πρόνοιες του Ν. 4738/2020 άκουσαν με ενδιαφέρον τις λεπτομέρειες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τη διαδικασία πτώχευσης – απαλλαγής οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, καθώς και τις λεπτομέρειες για τα ευάλωτα νοικοκυριά και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ωστόσο, δεν άκουσαν το ποια ελεγκτικά πρότυπα θα εφαρμόσουν κατά τη σύνταξη της ειδικής οικονομοτεχνικής μελέτης που θα τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης που θα αιτείται να υπαχθεί στο στάδιο της εξυγίανσης. Η εν λόγω μελέτη θα πρέπει να καταρτίζεται αποκλειστικά από ορκωτούς που έχουν εγγραφεί σε ειδικό Μητρώο και θα συνοδεύει υποχρεωτικά την αίτηση εξυγίανσης που κατατίθεται στο δικαστήριο για να δοθεί προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Τις σχετικές ελεγκτικές διαδικασίες, αλλά και το ελεγκτικό πρότυπο που θα πρέπει να υιοθετηθεί, επεξεργάζεται ήδη η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων. Όμως, μέχρι να καταδείξει τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, ο Φώτης Κουρμούσης θα είναι σε αναμμένα κάρβουνα …

Best Execution για το Λογοθέτη

Σας ενημερώναμε προ δεκαημέρου πως μια από τις εκκρεμότητες που σχετίζεται τόσο με την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς όσο και με την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των εταιρειών του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, αφορά στην τύχη των 20 εκατομμυρίων μετοχών της Πειραιώς που ανήκουν σε εταιρείες του εφοπλιστή, τις οποίες και έχει δανείσει η τράπεζα. Πρόκειται για το 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, το οποίο σήμερα έχει αξία 15 εκατ. ευρώ περίπου. Η διαχείριση αυτών των μετοχών είναι «ευαίσθητη άσκηση» για την τράπεζα, καθώς πουλώντας τις πριν την ΑΜΚ του Απριλίου θα μπορέσει να ανακτήσει μέρος της ζημιάς που καταγράφει από τα δάνεια του εφοπλιστή. Πληροφορούμαστε πως οι διαδικασίες για τη διαχείριση των μετοχών αυτών έχουν πλέον ενεργοποιηθεί και πως το άγχος των εμπλεκομένων είναι να γίνουν όλα σύμφωνα με τις επιταγές της οδηγίας MiFID, ήτοι με το βέλτιστο αποτέλεσμα (Best Execution) ως προς την ταχύτητα, την εκτέλεση και το κόστος της συναλλαγής .

Ταλαιπωρία για τους διαφημιζόμενους

Σε γραφειοκρατική ταλαιπωρία έχουν μπει οι επιχειρήσεις που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές συνέπειες του νόμου που προβλέπει φοροαπαλλαγές για όσους διατήρησαν σταθερή τη διαφημιστική τους δαπάνη το 2020. Όπως πληροφορείται η στήλη, για να μπορέσουν οι διαφημιζόμενοι να υπολογίσουν τη διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποίησαν, προϋπόθεση είναι να υπάρχει η ημερομηνία εγγραφής του κάθε μέσου στο Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Μέχρι εδώ όλα καλά και σωστά, καθώς πρέπει να βεβαιώνεται ότι τα ΜΜΕ είναι υπαρκτά και ότι δεν «ξεφύτρωσαν» κατόπιν εορτής.

Όμως, εδώ ανακύπτει και το τεχνικό πρόβλημα. Σημαντικός αριθμός site δεν εμφανίζεται στο Μητρώο με τη σωστή ημερομηνία εγγραφής (εμφανίζεται μεταγενέστερη), γεγονός που δεν επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να διεκδικήσουν πλήρως την προσαυξημένη έκπτωση που δικαιούνται με βάση τη διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποίησαν.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η λίστα έχει τις ημερομηνίες εγγραφής στο Μητρώο, ανά όμιλο και όχι ανά Μέσο. Αυτό σημαίνει ότι εαν ένας όμιλος προσέθεσε, ή προσθέσει ακόμα και σήμερα, κάποιο νέο Μέσο, η ημερομηνία εγγραφής στη λίστα ανανεώνεται και αλλάζει για όλα τα Μέσα! Το Μητρώο δηλαδή κρατά ως ημερομηνία εγγραφής για όλα τα Μέσα την ημερομηνία εγγραφής του τελευταίου Μέσου. Όπως μαθαίνουμε, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταλάβει το πρόβλημα και κάνουν ό,τι μπορούν για να το λύσουν, κάτι που εκτιμούμε ότι θα γίνει άμεσα. Μέχρι τότε όμως οι διαφημιζόμενοι οικτίρουν.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.