ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιστοποιητικό «οικολογίας» θα πρέπει να εξασφαλίσουν μέσα σε 8 μήνες οι ελληνικές τράπεζες

Πιστοποιητικό «οικολογίας» θα πρέπει να εξασφαλίσουν μέσα σε 8 μήνες οι ελληνικές τράπεζες
Pixabay

Περιθώριο 8 μηνών έχουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αναπτύξουν συστήματα που θα μετρούν το πόσο περιβαλλοντικά φιλικές είναι οι δραστηριότητές τους, αλλά και να προσδιορίζουν πόσο μη φιλικές προς το περιβάλλον είναι  οι χρεώσεις που επιβάλλουν για παρεχόμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες, για συναλλαγές και για δραστηριότητες που δεν καταγράφονται στον ισολογισμό τους.

Καθώς η έννοια των περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων αναπτύσσεται εκθετικά τη συνείδηση των κυβερνήσεων και των εποπτικών αρχών, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) αποφάσισε να εισαγάγει στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα το «Πιστοποιητικό Πράσινου Ενεργητικού».

Πρόκειται για έναν δείκτη μέτρησης των περιβαλλοντικά φιλικών δραστηριοτήτων τους που θα πρέπει να υιοθετήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι τράπεζες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ΕΒΑ, το πιστοποιητικό θα μετράει το ποσοστό των κλιματικά ουδέτερων δανείων, προκαταβολών και χρεογράφων ως προς το συνολικό ενεργητικό που εγγράφεται στον ισολογισμό κάθε τράπεζας.

Είναι η πρώτη φορά που εποπτικές αρχές ζητούν τη μέτρηση και τον καθορισμό των πράσινων περιουσιακών στοιχείων ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

Αν και στην αρχή τα ποσοστά πράσινου ενεργητικού που θα καταγραφούν στις τράπεζες της ΕΕ αναμένεται να είναι χαμηλά, σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα έως το 2030 αναμένεται πως θα αυξηθούν σημαντικά.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θεωρεί πως πολλοί μέτοχοι των τραπεζών έχουν νόμιμο συμφέρον να γνωρίζουν τους φυσικούς και μεταβατικούς κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στους οποίους είναι εκτεθειμένες οι τράπεζες.

Το «Πιστοποιητικό Πράσινου Ενεργητικού» θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τα βήματα που κάνουν για να αυξήσουν τις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις και δραστηριότητές τους συνολικά.