ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φαρμακοποιοί: Αμοιβή 30 εκατ. ευρώ για τα ραντεβού των εμβολίων– Πώς θα πληρωθούν

Φαρμακοποιοί: Αμοιβή 30 εκατ. ευρώ για τα ραντεβού των εμβολίων– Πώς θα πληρωθούν
INTIME

Το ποσό των 30 εκατ. ευρώ θα μοιρασθεί σε πρώτη φάση στα περίπου 11.500 φαρμακεία όλης της χώρας, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην μεγάλη επιχείρηση του εμβολιασμού των πολιτών για τον κορωνοϊό.

Απόφαση που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναφέρει πως ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη επιβαρυνθεί με 30 εκατ. ευρώ για να καλύψει το κόστος της αμοιβής των φαρμακοποιών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ενημέρωσης και επιβεβαίωσης της προγραμματισμένης ημερομηνίας εμβολιασμού.

Μάλιστα, αναφέρεται πως σε περίπτωση αυξημένων αναγκών θα υπάρξει ισόποση (30 εκατ. ευρώ) επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη του κόστους. Δηλαδή οι συνολικές αμοιβές των φαρμακείων θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 60 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η αμοιβή των φαρμακοποιών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ενημέρωσης και επιβεβαίωσης της προγραμματισμένης ημερομηνίας εμβολιασμού, μέσω της ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19, που λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) ορίζεται στο ποσό του 1 ευρώ πλέον ΦΠΑ ανά επιβεβαίωση ημερομηνίας εμβολιασμού, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση, εντός των πέντε πρώτων εργασίμων ημερών κάθε μήνα οι φαρμακοποιοί θα υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ, σε ξεχωριστό φάκελο μαζί με την υποβολή των λογαριασμών φαρμάκων, συγκεντρωτική κατάσταση των επιβεβαιώσεων ημερομηνίας εμβολιασμού που έχουν διενεργηθεί στο φαρμακείο τους κατά τον προηγούμενο μήνα, εξαγόμενη εκ της ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Διαχείρισης Συνεδριών Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID19, με διακριτό τιμολόγιο, που θα περιλαμβάνει το αιτούμενο ποσό.

Αντίστοιχες καταστάσεις θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω διασύνδεσης στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να γίνει διασταύρωση των στοιχείων υποβολής.

Μαζί με την πρώτη υποβολή που θα κάνουν έως τις 7 Απριλίου, οι φαρμακοποιοί θα υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ συγκεντρωτική κατάσταση των επιβεβαιώσεων ημερομηνίας εμβολιασμού που έχουν διενεργηθεί στο φαρμακείο τους καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την 1η

Ιανουαρίου 2021, μαζί με διακριτό τιμολόγιο, που περιλαμβάνει το αιτούμενο ποσό.

Η καταβολή της αμοιβής από τον ΕΟΠΥΥ στους φαρμακοποιούς θα γίνεται εντός 60 ημερών από της παραλαβής της συγκεντρωτικής κατάστασης των επιβεβαιώσεων ημερομηνίας εμβολιασμού. Δηλαδή οι πληρωμές των σχετικών ποσών θα γίνουν το αργότερό μέχρι τις 7 Ιουνίου.