ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο του Ράιχενμπαχ οι καταθέσεις στην Ελβετία

Στο στόχαστρο του Ράιχενμπαχ οι καταθέσεις στην Ελβετία

Τους λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβετία θέτει στο στόχαστρό της η Ομάδα Δράσης της Κομισιόν, υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ.

Το επόμενο διάστημα, Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες θα φθάσουν στην Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσουν στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, υπό την καθοδήγηση του Ράιχενμπαχ.

Ένα από τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Ομάδα Δράσης είναι τα χρηματικά ποσά που έχουν φυγαδεύσει Έλληνες σε λογαριασμούς στην Ελβετία, ενώ επιχειρείται η αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων που επιχειρούν οι εγχώριες φορολογικές αρχές όσον αφορά την πάταξη της διεθνούς φοροδιαφυγής.

Υπό έλεγχο τα έσοδα

Οι εμπειρογνώμονες θα αναλάβουν τη στενή παρακολούθηση των δημοσίων εσόδων, ενώ θα έχουν δικαίωμα παρέμβασης στη φορολογική διοίκηση, ζητώντας άμεσα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον Ράιχενμπαχ, η πάταξη της διεθνούς φοροδιαφυγής είναι ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, καθώς η επιτυχής έκβασή της θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα. Στα πλαίσια αυτά, αναμένεται και η σύναψη συνεργασίας της Ελλάδας με άλλα κράτη της ΕΕ, ώστε να ελέγχονται ακίνητα Ελλήνων με έδρα άλλες χώρες.

Στα πλαίσια αυτά, η Κομισιόν θα δώσει στην Ελλάδα συμβουλές για την αύξηση των εσόδων, μέσα από τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων Ελλήνων υπηκόων στο εξωτερικό. Οι μέθοδοι αυτές θα είναι σύμφωνες με το δίκαιο της ΕΕ, ενώ δεν θα επηρεάζουν τις ισχύουσες, ούτε τις μελλοντικές νομικές πράξεις σε επίπεδο ΕΕ.