ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «κλεψύδρα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συστήματα επιχειρηματικής ευφυΐας στην ΕΕΕΠ και το Green Budgeting

Η «κλεψύδρα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συστήματα επιχειρηματικής ευφυΐας στην ΕΕΕΠ και το Green Budgeting

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Χάσιμο πολύτιμου χρόνου

Μια πρώτη ενημέρωση από τις υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις εξελίξεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα γίνει σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής. Η συζήτηση θα αφορά σε θέματα που άπτονται του ενημερωτικού δελτίου και τα οποία σε μεγάλο βαθμό αφορούν σε αναφορές και καταγγελίες της Greenhill Investments Limited των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη. Στο ΔΣ της Κεφαλαιαγοράς θα συζητηθεί το τί διαπίστωσαν οι υπηρεσίες εξετάζοντας τις καταγγελίες και κυρίως το πως τοποθετήθηκε η Διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ επ΄αυτών. Από ότι καταλαβαίνουμε δεν έχει υπάρξει κάτι μεμπτό που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στην αύξηση κεφαλαίου. Ωστόσο, με αυτά και με αυτά, η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της αύξησης κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τις 20 Ιουλίου. Και αυτό είναι σίγουρα αρνητικό, καθώς η αύξηση κεφαλαίου θα έπρεπε να είχε γίνει «χθες», ώστε το business plan της εισηγμένης να επιταχυνθεί προς όφελος των μετόχων και των εργαζομένων της.

ΕΕΕΠ με artificial intelligence

Με υπερσύγχρονα και πανάκριβα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence) θα επιτηρεί σε βάθος 24μηνου τις εταιρείες κατόχους αδειών παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Αρχής γενομένης από το 2022 η ΕΕΕΠ θα προχωρήσει στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη κεντρικής αποθήκης δεδομένων και πληροφοριακού συστήματος αναφορών και επιχειρηματικής ευφυΐας για την εποπτεία και τον έλεγχο των κατόχων άδειας παροχής υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. Το project έχει υπαχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με 1,2 εκατ. ευρώ. Η νέα πληροφοριακή δομή εκτιμάται πως θα διευκολύνει σημαντικά το εποπτικό έργο της ΕΕΕΠ και θα καταστήσει πολύ πιο εύκολο τον εντοπισμό είτε κακώς κειμένων, είτε πιθανών προβλημάτων στην αγορά των τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

Green Budgeting

Η αξιολόγηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δημοσιονομικών πολιτικών και της συνεκτικότητάς τους με τις εθνικές και διεθνείς προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι εύκολη υπόθεση για καμία χώρα και σίγουρα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση. Αυτήν την πρόκληση ανέλαβε η Ιουλία Αρμάγου, η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία τέθηκε επικεφαλής επιτροπής που θα αναλάβει την οργάνωση και τον επιτελικό συντονισμό της διαδικασίας ενσωμάτωσης της «περιβαλλοντικής διάστασης» στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το περίφημο «Green Budgeting» δεν είναι άγνωστο στο ΓΛΚ. Ήδη οι υπηρεσίες του έχουν λάβει κατευθύνσεις από ειδική τεχνική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Αρχικά το έργο της οκταμελούς επιτροπής θα συνίσταται στη θέσπιση των γενικών κανόνων, της μεθοδολογίας, καθώς και του τρόπου παραμετροποίησης του νέου συστήματος ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής διάστασης στον προϋπολογισμό. Τι σημαίνει αυτό; Πως θα τρέξουν την εκπόνηση μεθοδολογίας και προτύπων για τη διασφάλιση της τήρησης ενιαίων κανόνων στον χαρακτηρισμό δράσεων και δαπανών ως φιλικών ή μη προς το περιβάλλον με βάση και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και η εφαρμογή των προτύπων αυτών δεν θα είναι κάτι που θα γίνει στο μακρινό μέλλον. Θα εφαρμοστούν σύντομα και μάλιστα στα έργα που προωθούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φυτοτεχνικές παρεμβάσεις

Την σήμερον ημέρα ούτε ένα κατιφέ δεν μπορείς να φυτέψεις εάν δεν είσαι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και στους ειδικούς πίνακες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Προφανώς υπερβάλουμε, αλλά μα δόθηκε αφορμή. Βλέπετε την 1η Ιουλίου το τμήμα προμηθειών του υπουργείου Δικαιοσύνης αποφάσισε πως έπρεπε στον περιβάλλοντα χώρο του υπουργείου να φυτευτεί μια κάποια πρασινάδα. Την ίδια ημέρα κιόλας δέσμευσε το ποσό για τις εργασίες και απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Την επομένη ημέρα, 2 Ιουλίου, έλαβε τρεις προσφορές από τρεις ατομικές επιχειρήσεις. Έκανε αποδεκτή τη μια εξ αυτών, αναθέτοντας την πραγματοποίηση φυτοτεχνικών παρεμβάσεων συνολικής δαπάνης 9.395 ευρώ. Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο ή όχι, αλλά η εταιρεία που επελέγη είναι εξαιρετικά υψηλών πιστοποιήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία ανήκει σε μια δασολόγο, είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και σε μητρώα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να μπορεί να αναλαμβάνει απόρρητα έργα οχύρωσης συμβατά με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Με λίγα λόγια όταν ο ανταγωνισμός έχει τόσα «παράσημα», οι φυτοτεχνικές παρεμβάσεις στα υπουργεία γίνονται πεδίο μάχης για τους αναδόχους των έργων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.