ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Μέχρι πότε η υποβολή τους - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Μέχρι πότε η υποβολή τους - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Φορολογικές Δηλώσεις 2021 Οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο έως και το τέλος Αυγούστου προκειμένου να υποβάλλουν τη δήλωση τους - Ποιοι θα δουν «ξεφουσκωμένο» το εκκαθαριστικό της Εφορίας. 

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα στο Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το λογιστικό έτος 2020.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο για να υποβάλουν την φετινή φορολογική τους δήλωσή έως:

Τις 28 Ιουλίου 2021 εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό και θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι φορολογούμενοι που θα εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ μέχρι τις 28 Ιουλίου θα λάβουν έκπτωση φόρου 3%.

  • Ή στις 27 Αυγούστου 2021. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου). Το υπόλοιπο ποσό του φόρου θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Τα βασικά βήματα

  • Επιλέγω το έτος για το οποίο επιθυμώ την υποβολή δήλωσης.
  • Επιβεβαιώνω τα προσωπικά μου στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ.Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
  • Συμπληρώνω τα έντυπα Ε2 και Ε3 εφόσον υπάρχει υποχρέωση. Η σύζυγος υποβάλει τα συνυποβαλλόμενα έντυπα με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.
  • Συμπληρώνω το έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ.
  • Ενημερώνομαι για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
  • Υποβάλω τη δήλωση.
  • Εκτυπώνω τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.

Πώς μπορείτε να εξοφλήσετε τον φόρο εισοδήματος

Αναλυτικά:

- Πληρωμή σε έως 8 δόσεις

  • Εάν η φορολογική δήλωση υποβληθεί έως το τέλος Αυγούστου στο taxisnet, τότε οι πολίτες μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε 7 δόσεις και η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022 και εις διπλούν.
  • Εάν η φορολογική δήλωση υποβληθεί έως το τέλος Ιουλίου στο taxisnet, τότε οι πολίτες μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε 8 δόσεις και η τελευταία θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

- Εφάπαξ πληρωμή

Εάν ο φορολογούμενος εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου τότε θα έχει έκπτωση 3%.

- Πάγια ρύθμιση σε 12 ή 24 δόσεις

Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση της Εφορίας που προσφέρει 12 ή 24 δόσεις προκειμένου να εξοφλήσει τον φόρο εισοδήματος. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η ρύθμιση αυτή είναι έντοκη καθώς το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

- Εξόφληση ολόκληρου του ποσού με πιστωτική κάρτα

Η άλλη επιλογή που έχει ο φορολογούμενος είναι να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος εφάπαξ με πιστωτική κάρτα. Σε αυτήν την περίπτωση ο φορολογούμενος θα έχει έκπτωση 3% στον φόρο και θα τον πληρώσει σε 12 άτοκες δόσεις.

- Εξόφληση με δόσεις και πιστωτική κάρτα

Ο φορολογούμενος έχει την δυνατότητα να πληρώνει την κάθε δόση του φόρου εισοδήματος προς την Εφορία με την πιστωτική κάρτα.

Ποιοι θα δουν «ξεφουσκωμένο» το εκκαθαριστικό

Επτά στους δέκα φορολογούμενους που έχουν υποβάλει ήδη φορολογική δήλωση είτε δεν πληρώνουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 είτε έχουν επιστροφή φόρου, ενώ ένας στους τέσσερις καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα της περσινής χρονιάς.

Η εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με τους μειωμένους συντελεστές, το «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα το «κουρεμένο» πέναλτι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και η απενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους πληττόμενους φορολογουμένους «ξεφουσκώνουν» φέτος τον λογαριασμό της Εφορίας.

Το 56,71% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020.

Συγκεκριμένα, 650.037 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ξεχωριστά για κάθε σύζυγο έδειξαν ότι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.

Για το 16,85% των φορολογουμένων ή 193.118 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου. Επίσης 335.651 φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2020 εισοδήματα από ακίνητα έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους. 82.923 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το έντυπο Ε3, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και να κερδίσουν το πιστωτικό που θα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις 2021: Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτό το TAXIS - Πώς δηλώνονται οι φιλοξενούμενοι

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις λόγω της νέας κλίμακας που ενσωματώνει συντελεστή 9% (από 22%), για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ, τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% σε 55% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Προθεσμίες, κυρώσεις και στο βάθος... οι εκπαιδευτικοί