ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόκληση για την Ελλάδα τα ξενοδοχεία της να καταστούν «πράσινα» και λιγότερο ενεργοβόρα

Πρόκληση για την Ελλάδα τα ξενοδοχεία της να καταστούν «πράσινα» και λιγότερο ενεργοβόρα
AP

Την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας γενιάς πιο «πράσινων» και λιγότερο ενεργοβόρων ξενοδοχείων, υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την ημερίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του υπουργείου Τουρισμού για την επόμενη ημέρα του ελληνικού ξενοδοχείου.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμισης των ξενοδοχειακών υποδομών της χώρας.

Όπως είπε η Γενική Γραμματέας, «χρειαζόμαστε μια νέα γενιά ξενοδοχειακών υποδομών που θα μπορούν να προσφέρουν σύγχρονες λύσεις χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείρισης υδάτινων πόρων, αποβλήτων, αλλά και μετακινήσεων για να επιτύχουμε τη λεγόμενη ενεργειακή μετάβαση», τονίζοντας ότι πρόκειται για την πιο φιλόδοξη και εμπροσθοβαρή πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί ώστε η Ευρώπη να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ως το 2050.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0», στο οποίο θα κατευθυνθούν 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και, όπως επισήμανε: «Φυσικά επιλέξιμες είναι και όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες. Με την εν λόγω δράση αναμένεται να αναβαθμισθούν ενεργειακά περισσότερες από 9.000 επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%».

Όπως εξήγησε η κυρία Σδούκου, η δράση περιλαμβάνει δύο υποπρογράμματα. Το πρώτο αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας για μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα και το δεύτερο, στην προμήθεια και εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

«Για να πετύχουμε πιο “πράσινα” ξενοδοχεία, προωθούμε τον θεσμό του net metering. Εξετάζουμε την απλοποίηση εφαρμογής και παράλληλα την επέκταση της ισχύος των σταθμών net metering από το 1 MW που είναι σήμερα στα 3 MW» είπε η κυρία Σδούκου. Όπως εξήγησε, με την εφαρμογή του net metering, ο ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.500 MWh, εκτιμάται πως μπορεί να μειώσει το ενεργειακό του κόστος κατά τουλάχιστον 150.000 €/έτος.

«Είναι απαραίτητη η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του κλάδου που είναι ξεπερασμένο και επομένως ιδιαίτερα δαπανηρό από πλευράς λειτουργίας και συντήρησης», επισήμανε η κυρία Σδούκου.

Παραθέτοντας δε ορισμένα στοιχεία για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων ως προς την κατανάλωση ενέργειας, ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία έχουν ετήσια κατανάλωση ενέργειας που ξεπερνά τις 200kWh/m2 και φτάνει ως και τις 1.000kWh/m2. Επίσης, ένα τυπικό ξενοδοχείο επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές 10 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ανά δωμάτιο ετησίως.

Συγχρόνως, όπως είπε η κυρία Σδούκου, η ενέργεια αποτελεί κι ένα από τα σημαντικότερα κόστη για ένα κατάλυμα, με το ετήσιο κόστος ενέργειας ανά δωμάτιο κυμαίνεται από 600 ως και 2.000 ευρώ. Σημείωσε δε ότι περίπου το 70% της καταναλισκόμενης ενέργειας και 40% του ενεργειακού κόστους, αφορά σε θέρμανση και ψύξη στους εσωτερικούς χώρους, καθώς και στη θέρμανση του νερού.