ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων

Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων
Pixabay

Οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται σήμερα στις ασιατικές αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Μπρέντ μειώνονται κατά -6,75% στα 68,62 δολάρια το βαρέλι. Οι δε τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώνονται κατά -7,51% στα 66,42 δολάρια το βαρέλι.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αποδίδεται αφενός στην παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, αφετέρου στη συμφωνία για την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου που κατάφερε να επιτευχθεί στον ΟΠΕΚ+.

Τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους, με πρωταγωνίστρια τη Ρωσία, κατέληξαν προχθές σε οριστική συμφωνία για να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα από τον Αύγουστο. Με τη συμφωνία αυτή του ΟΠΕΚ+, μιας ομάδας 23 χωρών που αντιπροσωπεύουν το 40% της παραγωγής αργού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται πως η παγκόσμια προσφορά θα αυξηθεί περίπου κατά 2% μέχρι τα τέλη του έτους.

Πάντως, αναλυτές της αγοράς πετρελαίου θεωρούν πως, παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, η προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη μέσα στους επόμενους μήνες όσο η επιχειρηματική δραστηριότητα ανακάμπτει στην παγκόσμια οικονομία.