ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oι Ταλιμπάν και ο Ευκρατίδης, τα καύσιμα της δασοπυρόσβεσης και 116 ημέρες για μια υπογραφή

Oι Ταλιμπάν και ο Ευκρατίδης, τα καύσιμα της δασοπυρόσβεσης και 116 ημέρες για μια υπογραφή

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Ευκρατίδης και οι Ταλιμπάν

H κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν (Da Afghanistan Bank) δεν έχει αποθεματικά, δεν έχει Διοικητή, αλλά έχει ένα μέγα Έλληνα στρατηλάτη τον Ευκρατίδη! Να τα πάρουμε από την αρχή. Λόγω της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τα αποθεματικά των 9,5 δισ. δολαρίων της Da Afghanistan Bank που είναι κατατεθειμένα στο εξωτερικό και ειδικά στις ΗΠΑ έχουν προς το παρόν «παγώσει» και δεν είναι διαθέσιμα για τις ανάγκες της χώρας. Ο δε κεντρικός τραπεζίτης του Αφγανιστάν Αζμάλ Αχμάντι πριν ακόμη η Καμπούλ πέσει για τα καλά στα χέρια των Ταλιμπάν διέφυγε με στρατιωτική πτήση, καταγγέλλοντάς τον πρόεδρο Ασράφ Γάνι και τους χωρίς πείρα συμβούλους του για την ταχεία και χαοτική πτώση της χώρας στα χέρια των Ταλιμπάν. Μας έμεινε λοιπόν ο Ευκρατίδης! Τι ακριβώς εννοούμε; Στο λογότυπο της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν, το οποίο είναι στην κυριολεξία μια αποτύπωση «συνονθύλευμα» ιστορικών περιόδων που έχουν χαρακτηρίσει τη χώρα, αναγράφεται η φράση «Βασιλέως Μεγάλου Ευκρατίδου» και υπάρχει η παράσταση των Διόσκουρων, Κάστωρ και Πολυδεύκη, να κρατούν κλάδους φοίνικα στο αριστερό χέρι και δόρυ στο δεξί. Ουσιαστικά το λογότυπο της τράπεζας είναι αποτύπωση πλευράς νομίσματος (αργυρού τετράδραχμου) της ελληνιστικής εποχής, που έκοψε ο Ευκρατίδης μεταξύ 171-145 π.Χ. Ο Ευκρατίδης, ήταν ελληνικής καταγωγής βασιλιάς της Βακτρίας, τον θρόνο της οποίας κατέλαβε με επαναστατικό τρόπο, στραφείς κατά του βασιλιά της βόρειας Βακτρίας Δημητρίου Α’ που απουσίαζε σε εκστρατεία. Κατακτώντας τις πιο εύφορες περιοχές της περιοχής και ελέγχοντας τον εμπορικό δρόμο που συνέδεε την ανατολική Ασία με τη Μεσόγειο, ο Ευκρατίδης αναδείχθηκε στον ισχυρότερο μονάρχη της κεντρικής Ασίας. Το εν λόγω λογότυπο κοσμεί την κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν και τα χαρτονομίσματα που τυπώνει από το 1939 έως και σήμερα. Και θα μας προκαλούσε έκπληξη εάν άλλαζε, καθώς ο Ευκρατίδης ανήκει σε μια περίοδο της ιστορίας του Αφγανιστάν που ακόμη και οι Ταλιμπάν τη θεωρούν ένδοξη.

Οι Έλληνες επόπτες της Μάλτας

Η αρμόδια αρχή κατά του Ξεπλύματος Χρήματος της Μάλτας έχει επιδιώξει τα τελευταία χρόνια να οικοδομήσει μια στενή συνεργασία με την ελληνική Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος. Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία, μέσα στο 2020 η μαλτέζικη αρχή έστειλε πέντε αιτήματα για συνεργασία στην ελληνική αρχή και 23 «αυθόρμητες» αναφορές (spontaneous intelligence reports), δηλαδή πληροφορίες που αφορούσαν σε πεπραγμένα Ελλήνων υπηκόων και εταιρειών ελληνικών συμφερόντων. Το τί έχει γίνει με αυτό το υλικό δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως μέσα στο 2020 η ελληνική Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος από την πλευρά της δεν έστειλε κανένα ανάλογο αίτημα ή αναφορά προς την μαλτέζικη ομότιμη αρχή. Αν και η συνεργασία μεταξύ των FIU (Financial Intelligence Unit) επιβάλλεται από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες, στην περίπτωση της Μάλτας, το ελληνικό ενδιαφέρον προκύπτει και από μια ιδιαιτερότητα. Στους 98 υπαλλήλους της αρχής κατά του Ξεπλύματος Χρήματος της Μάλτας υπάρχουν και Έλληνες. Βλέπετε η εν λόγω Αρχή έχει κτιστεί ως φορέας με διεθνή χαρακτηριστικά και έτσι έχει βρεθεί να στελεχώνεται με υπάλληλους που προέρχονται από τουλάχιστον έξι διαφορετικές χώρες. Πάντως, στην περίπτωση της Ελλάδος ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει περιορισμούς στη στελέχωση της Αρχής και δεν μπορεί να προσλαμβάνει ξένους υπηκόους ή διεθνείς εμπειρογνώμονες, παρά να στελεχώνει την Αρχή με αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους.

116 ημέρες για μια υπογραφή

Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά 116 ημέρες απαιτήθηκαν για να υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τον Γενικό Κανονισμό Διοργάνωσης και Διεξαγωγής των Τυχερών Παιγνίων της ΟΠΑΠ ΑΕ, παρά το ότι είχε λάβει την θετική εισήγηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων από τις 22 Απρίλιου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μικρές σε έκταση αλλαγές στον κανονισμό δεν έχρηζαν γνωστοποίησης στην ΕΕ, δεδομένου ότι δεν περιορίζουν ήδη ισχύουσες διατάξεις, δεν εισάγουν περιορισμούς, εμπόδια ή απαγορεύσεις στην πρόσβαση και χρήση των υπηρεσιών τυχερών παιγνίων και δεν εμπεριέχουν στοιχεία, άμεσης ή έμμεσης, κρατικής ενίσχυσης. Ακόμη, οι αλλαγές δεν προκαλούν δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ή του προϋπολογισμού της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων . Παρόλα αυτά η υπουργική υπογραφή απαίτησε 116 ημέρες ….

Τα καύσιμα της δασοπυρόσβεσης

Όποιοι αναρωτιούνται πόσα καύσιμα καίνε τα εναερία μέσα πυρόσβεσης, όπως τα θηριώδη ρωσικά αεροσκάφη Ιλιούσιν και Μπέριεφ, τα αμφίβια αμερικανικά αεροσκάφη Air- Tractor και τα ελικόπτερα βαρέως τύπου Ericsson, ενημερώνουμε πως την πληροφορία αυτή την γνωρίζει μόνον η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αυτό που μπορούμε να πούμε υπεύθυνα είναι πως τα καύσιμα των εναέριων μέσων πυρόσβεσης δεν επιβαρύνονται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ΦΠΑ. Αυτή η απαλλαγή δίνεται από την ΑΑΔΕ με αυστηρές προϋποθέσεις και με ειδικό μηχανισμό. Αφενός απαιτείται δήλωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην οποία καταγράφονται τα εναέρια μέσα νηολογίου -ημεδαπής ή αλλοδαπής- που αξιοποιούνται επιχειρησιακά από το υπουργείο και η χρονική διάρκεια της επιχειρησιακής αξιοποίησής τους, αφετέρου για να δοθεί η απαλλαγή απαιτείται το τιμολόγιο πώλησης καυσίμου να έχει εκδοθεί στο όνομα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Μα απλά λόγια από φθινόπωρο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα μια πλήρη εικόνα για το πόσο κόστισαν τα καύσιμα των Ιλιούσιν, Μπέριεφ και των λοιπόν εναέριων μέσων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.