ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή έξοδος στις αγορές για την άντληση έως 3,5 δισ. ευρώ

Διπλή έξοδος στις αγορές για την άντληση έως 3,5 δισ. ευρώ
Διπλή έξοδος στις αγορές για την άντληση έως 3,5 δισ. ευρώ
AP Photo/Petros Giannakouris

Αξιοποιεί την ευκαιρία του χαμηλού βαρομετρικού στην αγορά ομολόγων το οικονομικό επιτελείο, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να κάνει για πρώτη φορά το βήμα της διπλής εξόδου με την επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου.

Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο εξάλλου βρίσκεται από τον Ιούλιο σε καθοδικό σπιράλ και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (0,77%).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσπευση της εξόδου σε αντίθεση με τον προγραμματισμό – που ήταν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου – αποδίδεται κυρίως στις καλές συνθήκες. Πηγές εξηγούν ότι ο βασικότερος λόγος είναι τεχνικός, δηλαδή να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά και ως εκ τούτου αποτελεί, παράλληλα, ευκαιρία κατά την τρέχουσα περίοδο να τονωθεί με φρέσκο χρήμα το Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μαξιλάρι ρευστότητας – παρά τις έκτακτες συνθήκες και τις καταστροφικές φωτιές – παραμένει υψηλό, κοντά στα 35 δισ. ευρώ. Γνώστες της αγοράς εκτιμούν πως στην εν λόγω απόφαση έπαιξε σημαντικό ρόλο η «δίψα» της αγοράς για ελληνικούς τίτλους. Εκτιμάται ότι παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και ότι οι συνθήκες τώρα έκριναν την παρούσα φάση ως την ιδανικότερη σε σχέση με ένα 15ήμερο αργότερα, όπου γενικότερα οι «μηχανές» κρατικού δανεισμού από τις χώρες, παραδοσιακά, επιταχύνουν.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή άντληση 2-3,5 δισ. ευρώ, όπου και ο ετήσιος προγραμματισμός ενδεχομένως να ανέλθει στα συνολικά 14-15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε οδηγία στις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley ως lead managers για την επανέκδοση του υφιστάμενου ομολόγου, λήξης το 2026, με κουπόνι 0%, αλλά και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης στις 24 Ιανουαρίου 2052, με κουπόνι στο 1,875%.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη μετάβαση από το έκτακτο πρόγραμμα στο παραδοσιακό με μήνα ορόσημο τον Μάρτιο του 2022.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών πάντως είναι ότι τα χαμηλά επιτόκια – λόγω και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – και το φθηνό χρήμα στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν έως και το 2025. Προ ημερών ήρθε η διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι παραμένει στην ελληνική αγορά μέχρι το τέλος του 2023.