ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Συναγερμός» στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λόγω της αύξησης τους κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος

«Συναγερμός» στη ΡΑΕ λόγω της αύξησης τους κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος
«Συναγερμός» στη ΡΑΕ λόγω της αύξησης τους κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος
INTIME

Στην κατασκευή πληροφοριακού συστήματος δυναμικής ενημέρωσης και υποστήριξης των καταναλωτών προχωρεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στη σκιά της αύξηση του κόστους ρεύματος. Πρόκειται για την πλατφόρμα My RAE, η οποία θα λειτουργεί ως ένα άτυπο «παρατηρητήριο τιμών», με στόχο την καλύτερη προστασία των καταναλωτών.

Στόχος της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι η διαφάνεια και η σύγκριση από τους καταναλωτές των τιμολογίων και των χρεώσεων, των όρων προμήθειας ενέργειας, της ασφάλειας εφοδιασμού, της τακτικής παροχής και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών παροχής ενέργειας από τους παρόχους.

Θα είναι εύχρηστο και παράλληλα μέσω αυτού η ΡΑΕ θα μπορεί να έχει ενημέρωση σχετικά με τα αιτήματα των καταναλωτών και τον βαθμό ικανοποίησής τους, καθώς και την τήρηση στατιστικών δεικτών ώστε να παρεμβαίνει αν χρειαστεί με τα ρυθμιστικά ή κυρωτικά εργαλεία της.

Με άλλα λόγια, θα μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα της αγοράς σε πραγματικό χρόνο και των σχέσεων μεταξύ καταναλωτών και παρόχων. Ηδη η ΡΑΕ από τις 26 Αυγούστου 2021 προχώρησε στη σχετική έγκριση της δαπάνης για το έργο ώστε άμεσα να προχωρήσει το My RAE, καθώς η υφιστάμενη δομή υποστήριξης και ενημέρωσης των καταναλωτών της Αρχής παρέχει μόνο στατική ενημέρωση στους καταναλωτές για βασικά στοιχεία της αγοράς ενέργειας και δίνει τη δυνατότητα μόνο απλής κατάθεσης παραπόνων, χωρίς τη διεξοδική αποτύπωση της εξέλιξης του κάθε αιτήματος, της ποιότητας, του χρόνου και της αποτελεσματικότητας απόκρισης εκ μέρους των παρόχων και διαχειριστών.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος άφησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και των τιμών των ρύπων που έχουν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό του κόστους της ενέργειας.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός, «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους», σημειώνοντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και στοχευμένα μέτρα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών.