ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απλοποιείται η αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες

Απλοποιείται η αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες
Απλοποιείται η αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες
INTIME

Αυξήθηκε το όριο της ισχύος για μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ που αναπτύσσονται με σκοπό το net metering (ο συμψηφισμός παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας ) με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. 

Ετσι, σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη η επιτρεπόμενη ισχύς ανεβαίνει από το 1 στα 3 MW (μεγαβάτ). Με την αύξηση του ορίου ισχύος δίνεται η δυνατότητα στη βιομηχανία και σε άλλες ενεργοβόρες δραστηριότητες να καλύψουν τις ανάγκες τους με πράσινη ενέργεια, περιορίζοντας το κόστος τους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Με την ίδια απόφαση, απλοποιείται και η αδειοδοτική διαδικασία για φωτοβολταϊκά στη στέγη καθώς προβλέπεται ότι για σταθμούς ισχύος έως 10,8kW (κιλοβάτ) για τριφασικές παροχές και μέχρι 5kW για μονοφασικές παροχές, προβλέπεται η δυνατότητα σύνδεσης με ενέργειες του ενδιαφερομένου και απλή ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ. Με τη διάταξη αυτή, επιταχύνεται η εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών, όπως εκείνων που τοποθετούνται στις στέγες σπιτιών και επαγγελματικών κτιρίων.

Ενα από τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές προκειμένου να αποφεύγουν τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι και η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (net metering). Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν έργα ΑΠΕ και με την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν θα μπορούν να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες κατανάλωσης. Με τον τρόπο αυτόν πετυχαίνουν να μειώνουν το ποσό του ηλεκτρικού ρεύματος που αγοράζουν από προγράμματα προμηθευτών ή ακόμη και να μηδενίζουν τους λογαριασμούς τους.