ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ανακοινώσεις εντός της ημέρας για τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων

Η ΕΚΤ θα δώσει σήμα για τα επόμενα βήματα του «QE της πανδημίας»
Η ΕΚΤ θα δώσει σήμα για τα επόμενα βήματα του «QE της πανδημίας»
AP

Από τα χείλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κρέμονται αγορές και οικονομίες έχοντας τα βλέμματα στραμμένα στο κρίσιμο, σημερινό ραντεβού των μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η αγορά παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα αυτή τη συνεδρίαση, αφού θα δώσει σήμα για τα επόμενα βήματα του «QE της πανδημίας», το οποίο έτσι κι αλλιώς τελειώνει τον προσεχή Μάρτιο. Αρκετοί πιέζουν λόγω πληθωρισμού ότι είναι καιρός να μειωθεί το πρόγραμμα, ενώ από την άλλη είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού η αβεβαιότητα της πανδημίας παραμένει.

Αν τελικά ανακοινωθεί η «ετυμηγορία» που αφορά τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), τότε η εν λόγω απόφαση ενδέχεται να φέρει αναταράξεις στις αγορές και στα χαμηλά μέχρι τώρα επιτόκια, ειδικά για τις χώρες του Νότου. Η συνεδρίαση πάντως αναμένεται έντονη και τα λεγόμενα γεράκια του Συμβουλίου της ΕΚΤ θα επανέλθουν ζητώντας την άμεση μείωση των αγορών, αν και υπάρχουν σενάρια ότι οι αποφάσεις θα μετατεθούν για τον Δεκέμβριο.

Η Αθήνα έχει διπλό λόγο να επικεντρώνει την προσοχή στις αποφάσεις της ΕΚΤ που αφορούν γενικότερα την ευνοϊκή νομισματική πολιτική. Διότι το εν λόγω πρόγραμμα έχει δώσει στην Ελλάδα τα εξαιρετικά τρέχοντα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Από το ξεκίνημα του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) η Ελλάδα συμμετείχε κατ’ εξαίρεση και η εξήγηση είναι ότι η ελληνική οικονομία δεν κατέχει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης και δεν φαίνεται επιστροφή πριν από το 2023.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, τα ελληνικά ομόλογα που διαπραγματεύονται ελεύθερα στις αγορές υπολογίζονται στα 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 36% εκτιμάται πως βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά το «QE Πανδημίας» καθώς η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο κλασικό πρόγραμμα (APP).