ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδος 1,6 δισ. ευρώ για τους εργαζόμενους από τη διπλή κατάργηση εισφορών το 2022 - Παραδείγματα

Κέρδος 1,6 δισ. ευρώ για τους εργαζόμενους από τη διπλή κατάργηση εισφορών το 2022
Κέρδος 1,6 δισ. ευρώ για τους εργαζόμενους από τη διπλή κατάργηση εισφορών το 2022
AP Photo/Mindaugas Kulbis

Από τη μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα θα επέλθει δημοσιονομική επιβάρυνση 816 εκατ. ευρώ το 2022 και από την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα μείωση εσόδων κατά 767 εκατ. ευρώ.

Οι παρεμβάσεις αυτές δεν επηρεάζουν τόσο τα χαμηλά εισοδήματά, αλλά είναι ευεργετικές για τα μεσαία, κάτι που έχει ήδη φανεί από εφέτος οπότε είχαμε και μείωση εισφορών και αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι μηνιαίες κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα παραμείνουν μηδενικές για όσους εργαζομένους λαμβάνουν ακαθάριστες (μικτές) αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα και θα μηδενιστούν πλέον και για όσους λαμβάνουν μικτές αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ, λόγω της προσωρινής κατάργησης της εισφοράς αυτής για τους μισθούς του 2021 στον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει δε ωνα διευκρινιστεί ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς άνω των 12.000 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε μηνιαία φορολογητέα ποσά μισθών άνω των 858 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Για παράδειγμα, μισθωτός που έχει μεικτές αποδοχές 1.500 ευρώ, από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει δει να αυξάνονται οι μηνιαίες απολαβές του κατά 18 ευρώ ή 252 ευρώ ετησίως και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έχει ένα πρόσθετο μηνιαίο όφελος 9,5 ευρώ ή ετησίως 133 ευρώ. το συνολικό μηνιαίο όφελος για τον συγκεκριμένο μισθωτό ανέρχεται σε 27,5 ευρώ και το ετήσιο σε 385 ευρώ. Αυτό το κέρδος θα το διατηρήσει αυτούσιο και το 2022.

Για κάποιον που λαμβάνει 500 ευρώ περισσότερα, ήτοι έχει μεικτές αποδοχές 2.000 ευρώ το όφελος σχεδόν διπλασιάζεται. Λόγω των χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης η μηνιαία αύξηση του μισθού του θα είναι 51 ευρώ και το κέρδος σε ετήσια βάση 714 ευρώ!

Πάντως, αν και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1ης Ιανουαρίου 2022 αφορά όλους τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως ύψους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς θετική διαφορά στην τσέπη τους θα δουν μόνο όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ