ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων
INTIME

Μέσα στις επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο για την υπαγωγή των δασικών αυθαιρέτων σε διαδικασία τακτοποίησης. 

Έτσι, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ πετυχαίνουν – σε αυτή τη φάση – εξαίρεση από την κατεδάφιση, διαγραφή καταλογισμένων προστίμων, πάγωμα των νέων προστίμων, αλλά και συμψηφισμό, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων.

Διευκρινίζεται ότι μετά την υπαγωγή στην πλατφόρμα θα γίνει έλεγχος των δικαιωμάτων από τις διευθύνσεις δασών για την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.

Στην περίπτωση που κατά την τελική έκβαση του δασικού χάρτη το ακίνητό τους εξαιρεθεί ή βεβαιωθεί πως δεν είναι δασικό, τότε και μόνο τότε, μπορούν να πετύχουν την τακτοποίησή τους αλλά και την επιστροφή τελών και προστίμων που έχουν καταβάλει.

Σημειώνεται πως η ρύθμιση αυτή δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα αλλά συγκεντρώσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις (είναι οι λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις»). Εκτιμάται πως το θέμα αφορά – τουλάχιστον – ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.