ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύριο η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για την αύξηση κεφαλαίου

Αύριο η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για την αύξηση κεφαλαίου
Αύριο η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για την αύξηση κεφαλαίου
INTIME

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εποχή της ΔΕΗ με τη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο και την είσοδο ξένων επενδυτών.

Αύριο το πρωί διενεργείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, στην οποία θα ληφθεί απόφαση για την πρόταση της διοίκησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μια κίνηση που σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην 71χρονη ιστορία της επιχείρησης, με το Δημόσιο να μειώνει τη συμμετοχή του κάτω και από το πλειοψηφικό όριο το 51%. Θα κατέλθει στο 33%, στο μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority). Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ποσοστό 34% ανήκει στο Υπερταμείο και 17% στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών είναι κατανεμημένο σε μετόχους.

Με ανακοίνωσή του, το Υπερταμείο έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα προχωρήσει στην αύξηση του ποσοστού της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. Σύμφωνα με όσα διατείνονται στην κυβέρνηση, την επόμενη μέρα με τη νέα μετοχική σύνθεση, το ελληνικό Δημόσιο θα ελέγχει το μάνατζμεντ της εταιρείας και θα έχει δικαίωμα αποφάσεων σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις.

Τα επόμενα βήματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κι εφόσον η γενική συνέλευση ανάψει το πράσινο φως είναι το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών προς το τέλος του μήνα, όπως επίσης και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Στις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου της εταιρείας και θα της επιτρέψει να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW (γιγαβάτ) εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, οι επενδυτές θα φέρουν λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.

Ρoή Ειδήσεων