ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή για τη ρευστότητα

Κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή για τη ρευστότητα
Κρίσιμη συζήτηση στη Βουλή για τη ρευστότητα
Pixabay

Το φλέγον ζήτημα της ρευστότητας από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 20 Οκτωβρίου στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, στην οποία αναμένεται να είναι στραμμένα τα βλέμματα της αγοράς.

Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, καθώς και εκπρόσωποι από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά αναφορικά με τη ροή διοχέτευσης της ρευστότητας στις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση φέρεται να αναζητεί τη «χρυσή τομή» πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η ανάγκη για τόνωση της χρηματοδότησης είναι επιτακτική, υπογραμμίζοντας πως παρατηρείται δυσκολία πρόσβασης των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό. Ενδεικτικά όπως λένε είναι τα τελευταία στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και τονίζουν πως σχεδόν τέσσερις στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν φόβους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στο πρώτο εξάμηνο του 2021 μόλις το 8,8% του συνόλου των ΜμΕ έλαβε τραπεζικό δάνειο ενώ ανάλογα ευρήματα προκύπτουν από την έκθεση SAFE της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία μία στις δύο επιχειρήσεις που υπέβαλε αίτημα για δανειοδότηση το 2020, το 20% έλαβε απορριπτική απάντηση και το 20% ικανοποιήθηκε μερικώς, ενώ ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων (51%) είτε δεν προχώρησε σε αίτημα γιατί θεώρησε εκ των προτέρων ότι αυτό θα απορριφθεί, ή γιατί θεώρησε ότι οι όροι ήταν ιδιαιτέρως επαχθείς. Πέρα από το αίσθημα αποκλεισμού που νιώθουν, οι μικρομεσαίες στην πλειονότητά τους (61,2%) θεωρούν ανεπαρκή την επικοινωνία και την πληροφόρηση που παρέχουν οι τράπεζες για τα δάνεια.

Οι τράπεζες πάντως δηλώνουν ότι οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για την εκταμίευση νέων δανείων πρέπει να είναι αυστηρές, ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωπες με μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων» που θα συσσωρευθούν στους ισολογισμούς τους. Επικαλούνται μάλιστα συγκεκριμένα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να τα παραβλέψουν και υπογραμμίζουν ότι ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων είναι ικανός να δανειοδοτηθεί.