ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανέλθει

Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανέλθει

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Με την απομείωση του χρέους και τη συμμετοχή των ιδιωτών, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επανέλθει τα επόμενα χρόνια σε βιώσιμη δημοσιονομική κατάσταση» τόνισε ο Σόιμπλε, κατά τη συζήτηση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για το Δημοσιονομικό σύμφωνο και τους μηχανισμούς διάσωσης.

Πάντως, ο Σόιμπλε επέμεινε στην πολιτική λιτότητας, σημειώνοντας ότι η Ιταλία και η Ισπανία έχουν κάνει σημαντικά βήματα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, υποστήριξε ότι τα προγράμματα που εφαρμόζει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία «δουλεύουν», προσθέτοντας ότι η λιτότητα είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό σύμφωνο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι θα επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στα κράτη-μέλη, αφού καθιερώνει νομικό φρένο «κατά της συσσώρευσης χρέους».

Πάντως, η έγκριση του δημοσιονομικού συμφώνου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι απειλούν να το καταψηφίσουν, αν δεν υπάρξει παράλληλα επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, κι ενώ χρειάζονται τα δύο τρίτα των ψήφων.

«Στο δρόμο για την Ευρώπη θα χάσουμε τους πολίτες»

Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης εξέφρασε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ που προειδοποίησε ότι «στον δρόμο για την Ευρώπη (κινδυνεύουμε) να χάσουμε τους πολίτες».

«Όχι σε σχέδιο Μάρσαλ»

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απέρριψε τις εισηγήσεις για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» στην Ελλάδα και άλλες χώρες με πρόβλημα χρέους, υποστηρίζοντας ότι «για να υπάρξει ανάπτυξη, πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία».