ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε διαρκή διολίσθηση η τουρκική λίρα, ενώ οι επενδυτές ξεφορτώνονται τα τουρκικά ομόλογα

Σε διαρκή διολίσθηση η τουρκική λίρα
Σε διαρκή διολίσθηση η τουρκική λίρα
AP Photo/Burhan Ozbilici

Μεγάλες πιέσεις ασκεί στην τουρκική λίρα η ισχυροποίηση του δολαρίου με την κυβέρνηση Ερντογάν να μην δείχνει ικανή να περιορίσει τόσο τη διολίσθηση της λίρας, όσο και το ξεπούλημα τουρκικών ομολόγων από τους ξένους επενδυτές.

Καθώς το δολάριο συνεχίζει την άνοδό του εν μέσω σεναρίων για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, η τουρκική λίρα βρέθηκε χθες να ισοδυναμεί με 13,8 λίρες ανά δολάριο.

Οι αναλυτές τιμολογούν τώρα σχεδόν 80% πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ έως τον Μάρτιο και περισσότερες αθροιστική άνοδο πάνω από 80 μονάδες βάσης το 2022.

Αν αυτό συμβεί και εάν ενδιάμεσα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας δεν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, είναι νομοτελειακό πως η τουρκική λίρα θα υποτιμηθεί και άλλο μέσα στις επόμενες 90 ημέρες και πως ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο από το 31% που είναι σήμερα.

Αυτή την προοπτική την θεωρούν πιθανή οι επενδυτές που ξεπουλούν τα τουρκικά ομόλογα , ξεφορτώνοντας το ρίσκο.

Χθες η απόδοση του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου βρέθηκε στο 24,5%, σημειώνοντάς αύξηση 5,6% σε ημερήσια βάση. Η απόδοση του πενταετούς τουρκικού ομολόγου βρέθηκε στο 25,6%, σημειώνοντάς αύξηση 6,13% σε ημερήσια βάση.

Αυτή η εκτίναξη έχει ειδικό βάρος καθώς συμπίπτει με παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας στην αγορά ομολόγων. Σε μια προσπάθεια να συμπιέσει το κόστος δανεισμού της Τουρκίας που έχει πάρει την ανιούσα, η Τράπεζα της Τουρκίας άρχισε και πάλι να αγοράζει ομόλογα για πρώτη φορά μετά χρονικό διάστημα ενός και πλέον έτους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η κεντρική τράπεζα προχώρησε προχθές στην αγορά ομολόγων συνολικής αξίας 300 εκατ. τουρκικών λιρών, ποσού αντίστοιχου των 22,3 εκατ. δολαρίων, στο πλαίσιο δημοπρασίας. Πρόκειται για ομόλογα που λήγουν το 2027 και το 2028.

Παρά τη δημοσιοποίηση των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα οι αποδόσεις αυξήθηκαν αντί να υποχωρήσουν, ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις χρεογράφων δεν μπορούν να συγκρατηθούν από τις αγορές που διενεργεί η κεντρική τράπεζα.