ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξη 62,3% στην χονδρική τιμή της ενέργειας μέσα σε 72 ώρες - Ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα

Εκτίναξη 62,3% στην χονδρική τιμή της ενέργειας μέσα σε 72 ώρες
Εκτίναξη 62,3% στην χονδρική τιμή της ενέργειας μέσα σε 72 ώρες
INTIME

Τα νέα μέτρα στήριξης για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση δεν επαρκούν για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος που διαρκώς αυξάνεται. 

Τα νέα μέτρα ανακοινώθηκαν σε μια συγκυρία που επί ένα 72ωρο είχαμε εκτίναξη των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με την τιμή της μεγαβατώρας να έχει αυξηθεί κατά 62,2%, ήτοι από τα 148,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 5 Ιανουαρίου, στα 255,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα.

Η αύξηση αποδίδεται στην ανάκαμψη του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα αλλά και στη διαφαινόμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στη χώρα μας. Η χρήση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή χθες ήταν αυξημένη στο 30%. Οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν χθες στο 35% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο 20%.

Χθες είχαμε ξανά άνοσο στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου TTF. Η τιμή του ανήλθε στα 98,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 7%.

Η ενεργειακή κρίση έχει εκτοξεύσει τα τιμολόγια ρεύματος κατά 350% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα κατά την περίοδο πριν από το ξέσπασμά της. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται χωρίς να συνυπολογιστούν οι κρατικές επιδοτήσεις και οι ενδεχόμενες εκπτώσεις των παρόχων.

Πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, το περασμένο καλοκαίρι, η τιμή της κιλοβατώρας σε συνδυασμό με έκπτωση 30% που δίνουν προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στα περίπου 0,077 ευρώ. Για τις καταναλώσεις του Δεκεμβρίου η τιμή της κιλοβατώρας ανήλθε στα 0,349 ευρώ. Και αν και τον Ιανουάριο θα κινηθεί σε ανάλογα επίπεδα, ωστόσο η επιδότηση για τα νοικοκυριά θα είναι μικρότερη.

Το Δεκέμβριο η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, δόθηκε σε όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώθηκε στα 165 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανήλθε στα 49,5 ευρώ. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το ύψος δε της επιδότησης για αυτούς ανήλθε σε 55,5 ευρώ.

Πλέον, τα μεγέθη αυτά αναθεωρούνται χαμηλότερα τον Ιανουάριο. Υπάρχουν όμως δύο μεγάλες διαφορές. Αφενός, η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα δοθεί σε όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση, αλλά μόνον στις κύριες κατοικίες και αφετέρου η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο οι οικιακοί καταναλωτές θα επιδοτηθούν μόνον για τις παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού ή παρόχου. Δηλαδή θα εξοχικά και άλλες μη κυρίες κατοικίες δεν θα επιδοτηθούν.

Παράλληλα, η ενίσχυση θα είναι κλιμακωτή. Δηλαδή για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 80% της αύξησης με 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ από 151 έως 300 κιλοβατώρες θα επιδοτηθεί το 60% της αύξησης με 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η μέση μηνιαία ενίσχυση θα ανέλθει σε 42 ευρώ, ήτοι 7,5 ευρώ χαμηλότερη σε σχέση με τοι Δεκέμβριο.

Για τους δικαιούχους του ΚΟΤ η επιδότηση τον Ιανουάριο θα φτάσει τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 180 ευρώ το Δεκέμβριο και η μέση μηνιαία ενίσχυση θα μειωθεί σε 54 ευρώ, από 55,5 ευρώ το Δεκέμβριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.