ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως φορολογείται η δωρεά περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας

Πως φορολογείται η δωρεά περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας
Πως φορολογείται η δωρεά περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εκτός Ελλάδας
INTIME

Απαλλάσσονται υπό προϋποθέσεις από το φόρο δωρεών Έλληνες υπήκοοι σε περιπτώσεις δωρεών κινητών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην αλλοδαπή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή απαλλάσσονται από το φόρο δωρεάς οι δωρεές κινητών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται, κατά το χρόνο της δωρεάς, στην αλλοδαπή και πραγματοποιούνται προς Έλληνες υπηκόους οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι στην αλλοδαπή για 20 τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν έχουν μετεγκατασταθεί κατά το χρόνο της δωρεάς στην Ελλάδα.

Και τούτο διότι οι ως άνω δωρεοδόχοι που κατοικούν για χρονικό διάστημα πλέον των 20 ετών εκτός Ελλάδας έχουν αποξενωθεί από την οικονομική ζωή της χώρας μας και τεκμαίρεται ότι έχουν αποκτήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στην αλλοδαπή.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται στην εν λόγω απαλλαγή περιουσίες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και υπαλλήλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα, εφόσον τα συγκεκριμένα πρόσωπα εγκαταστάθηκαν στην αλλοδαπή εξαιτίας αυτής τους της ιδιότητας. Υπενθυμίζεται ότι σε φόρο δωρεάς υπόκειται κατ’ αρχήν η περιουσία (κινητή ή ακίνητη) που βρίσκεται στην Ελλάδα και δωρίζεται, η κινητή περιουσία Έλληνα υπηκόου που βρίσκεται στην αλλοδαπή και δωρίζεται και η κινητή περιουσία που ανήκει σε αλλοδαπό υπήκοο και δωρίζεται σε Έλληνα ή αλλοδαπό υπήκοο με κατοικία την Ελλάδα.