ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο νέες μειώσεις στις συντάξεις χηρείας

Οι δύο νέες μειώσεις στις συντάξεις χηρείας
Οι δύο νέες μειώσεις στις συντάξεις χηρείας

Δύο τύπου είναι οι νέες μειώσεις που επιβάλλει στις συντάξεις η εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου. Η πρώτη αφορά στην κατάργηση της εθνικής σύνταξης από τις συντάξεις χηρείας από όσους εργάζονται ή έχουν και δικό τους αυτόνομο δικαίωμα σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας. Η δεύτερη, αφορά στην περαιτέρω δραστική μείωση του ανταποδοτικού μέρους των νέων μετά την 12/5/2016 συντάξεων.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δούκα, πρώην Υποδιοικητή του ΙΚΑ, ο δικαιούχος σύνταξης χηρείας από την ημέρα του θανάτου και για τρία χρόνια δικαιούται το 70% της σύνταξης του θανόντος. Η νέα εγκύκλιος αναφέρει ότι σε περίπτωση που ο θανών είναι νέος συνταξιούχος και ο δικαιούχος της σύνταξης χηρείας έχει δική του σύνταξη ή εργάζεται τότε δεν θα λάβει την εθνική σύνταξη του θανόντος και θα λάβει μόνο το 70% της ανταποδοτικής. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση που θα υποστεί για το λόγο αυτό φτάνει μέχρι τα 268,8 ευρώ.

Μετά την πάροδο των τριών ετών θα λάβει το 50% της ανταποδοτικής σύνταξης όχι του θανόντος, αλλά της σύνταξης που πήρε ο ίδιος δηλαδή το 50% του 70%. Αυτό σημαίνει ότι θα πάρει το 35% αντί για το 50% που ίσχυε της ανταποδοτικής σύνταξης του θανόντος.

Σε περίπτωση που ο θανών είναι παλαιός συνταξιούχος και ο δικαιούχος τη σύνταξης χηρείας έχει δική του σύνταξη ή εργάζεται τότε θα λάβει το 70% της σύνταξης του θανόντος για τρία χρόνια και μετά το 50% (εδώ έχουμε μικρότερες διαφορές γιατί δεν έχουμε εθνική και ανταποδοτική σύνταξη).

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η μείωση της δεύτερης περίπτωσης είναι εξ ίσου σοβαρή με την κατάργηση της εθνικής σύνταξης.

Η ρίζα για την κατάργηση της εθνικής σύνταξης βρίσκεται στο νόμο Κατρούγκαλου όπου ρητά αναφέρεται ότι σε περίπτωση δύο δικαιωμάτων σύνταξης δίνεται μόνο μία εθνική σύνταξη. Η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ για τις συντάξεις χηρείας από την ψήφισή της μέχρι σήμερα.

Η μείωση της δεύτερης περίπτωσης δηλαδή το 50% να υπολογίζεται με βάση τη σύνταξη χηρείας της πρώτης τριετίας και όχι με βάση την αρχική σύνταξη του θανόντος (δηλαδή να γίνεται στην πράξη το 35% της ανταποδοτικής σύνταξης του θανόντος) είναι αυθαίρετη ερμηνεία της σημερινής κυβέρνησης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Μαρτίου 2022: Οι επικρατέστερες ημερομηνίες πληρωμής για όλα τα Ταμεία

Συντάξεις: Τι ισχύει για τα αναδρομικά άνω των δυο ετών - Αυξήσεις έως 180 ευρώ το μήνα