ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα διαζύγιο φέρνει κινητικότητα στη διεθνή αγορά τέχνης

Ένα διαζύγιο φέρνει κινητικότητα στην διεθνή αγορά τέχνης
Ένα διαζύγιο φέρνει κινητικότητα στην διεθνή αγορά τέχνης
Andy Warhol's Self-Portrait

Ένα από τα αριστουργήματα του Μαρκ Ρόθκο και μια από τις τελευταίες αυτοπροσωπογραφίες του Αντι Γουόρχολ είναι μεταξύ των δεκάδων έργων που θα βγουν στο σφυρί την άνοιξη ως μέρος της δημοπρασίας μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές σύγχρονης τέχνης, της συλλογής Μάκλοου.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της εκποίησης της συλλογής του μεγιστάνα Χάρι Μάκλοου και της Λίντα Μπουργκ, επίτιμης διαχειρίστριας του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, που πραγματοποιείται ώστε να διευθετηθεί το διαζύγιο των δισεκατομμυριούχων.

Περισσότερα από 676 εκατ. δολάρια ήταν ο τζίρος από την πώληση του πρώτου μισού της συλλογής, τον περασμένο Νοέμβριο, από τον οίκο Sotheby’s. To άτιτλο έργο του Ρόθκο θα αλλάξει χέρια προς 50 εκατ. δολάρια σύμφωνα με την ανώτατη τιμή εκτίμησης, ενώ η αυτοπροσωπογραφία του Γουόρχολ αναμένεται να φτάσει τα 15 έως 20 εκατ. δολάρια.

Μεταξύ των έργων που ξεχωρίζουν στη δημοπρασία του Μαΐου είναι ένα Θαλασσινό Τοπίο του Γκέρχαρντ Ρίχτερ – έργο μεγάλης κλίμακας του 1975 – όπως επίσης δημιουργίες των Πικάσο, Τζακομέτι και Κουνς.