ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις δανείων «κατά παραγγελία» ζητά η ΕΕ από τις ελληνικές τράπεζες

Σαφή προειδοποίηση από την ΕΕ πως οι δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών για τιτλοποιήσεις και πωλήσε
Σαφή προειδοποίηση από την ΕΕ πως οι δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών για τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων σταδιακά εξαντλούνται
AP

Σαφή προειδοποίηση πως οι δυνατότητες των ελληνικών τραπεζών για τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων σταδιακά εξαντλούνται και πως στο προσεχές μέλλον τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αναζητήσουν βιώσιμες μακροπρόθεσμες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της 13ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Κατά την Κομισιόν, η ταχεία απομόχλευση των καταγγελλόμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες αλλάζει τη δομή των μη εξυπηρετούμενων δανειακών τους χαρτοφυλακίων, με τα δάνεια που δεν αναμένεται να εισπραχθούν να αντιπροσωπεύουν διαρκώς αυξανόμενο μερίδιο του χαρτοφυλακίου τους (33,7% στο τέλος Ιουνίου 2021 έναντι 29,4% στο τέλος Δεκεμβρίου 2020).

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, η διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου εκ μέρους των τραπεζών και η ικανότητά τους να προσφέρουν βιώσιμες μακροπρόθεσμες αναδιαρθρώσεις δανείων, «προσαρμοσμένες στις ειδικές ανάγκες κάθε τύπου δανείων», αναμένεται κατά την ΕΕ να αποτελέσουν κρίσιμο στοιχείο για τη διατήρηση ενός επαρκούς ρυθμού θεραπείας των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων στο μέλλον. Ταυτόχρονα, όταν δεν είναι εφικτή η επιτυχής αναδιάρθρωση η αποτελεσματική ανάκτηση εξασφαλίσεων θα είναι ζωτικής σημασίας για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η πρόκληση για τις τράπεζες να προχωρήσουν σε βιώσιμες λύσεις αναδιάρθρωσης δανείων καταδεικνύεται από το γεγονός ότι, από το συνολικό ποσό των 22,8 δισ. ευρώ των αναδιαρθρωμένων δανείων στα τέλη Ιουνίου 2021 το 17,7% (δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ) είχε μπει ξανά σε καθυστέρηση πληρωμών για περισσότερες από 90 ημέρες.

Στο σημείο αυτό η 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας σημειώνει πως οι συνεχείς προσπάθειες εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία τους βραχυπρόθεσμα και τονίζει πως «οι υψηλότερες ανάγκες προβλέψεων λόγω τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν επηρεάσει δυσμενώς δύο συστημικές τράπεζες».

Τέλος, η Επιτροπή αναφέρει πως στον χρηματοπιστωτικό τομέα αρκετές δράσεις πολιτικής παραμένουν πίσω από το χρονοδιάγραμμα και ενδεικτικά αναφέρεται στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη που δεν προβλέπεται πριν από τα τέλη του 2023 και στο μεταβατικό σχήμα προστασίας για τους ευάλωτους οφειλέτες μέσω του φορέα ακινήτων, το οποίο δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Μαρτίου 2023.