ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλότερη ανάπτυξη και μείωση ανταγωνιστικότητας προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2022

Πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022, αλλά και το 2023, διατυ
Πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022, αλλά και το 2023, διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
IMF Staff Photograph

Πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022, αλλά και το 2023, διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δημοσιεύτηκε σήμερα στα πλαίσια της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού που διεξάγεται με ψηφιακό τρόπο (virtualy).

Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ αποτυπώνουν μια πιο αργή πορεία για την ελληνική οικονομία σε σχέση με όσα εκτιμούσε το Ταμείο τον προηγούμενο Οκτώβριο, κάτι που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, αλλά και με το ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει εκλείψει.

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου εστιάζουν στις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και στην μεγάλη επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ελλάδος, κάτι που περιγράφει μια κατάσταση ελλείματος ανταγωνιστικότητάς και υψηλών τιμών.

Αναλυτικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τα εξής για την Ελλάδα:

  • Η ανάπτυξη το 2022 θα διαμορφωθεί στο 3,5%, ενώ η οικονομία θα ανακάμψει με ρυθμό 2,6% το 2023.
  • Για την πορεία των τιμών το ΔΝΤ βλέπει πως ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα ανέλθει εφέτος στο 4,5%, ενώ το 2023 θα σημειώσει αύξηση κατά 1,3% σε μέσα επίπεδα.
  • Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος το ΔΝΤ προβλέπει πως εφέτος θα ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ και το 2023 θα διαμορφωθεί στο 6,1% του ΑΕΠ.
  • Καλύτερες είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ανεργίας. Πλέον προβλέπει πως εφέτος η ανεργία θα κυμανθεί στο 12,9% σε μέσα επίπεδα και θα υποχωρήσει στο 12,4% το 2022.

Η παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε μια τραγική ανθρωπιστική κρίση στην Ανατολική Ευρώπη και επέφερε τις κυρώσεις στη Ρωσία.

«Αυτή η κρίση εκτυλίσσεται, ενώ η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε τροχιά αποκατάστασης, αλλά δεν είχε ακόμη ανακάμψει πλήρως από την πανδημία, εν μέσω σημαντικής απόκλισης μεταξύ της οικονομικής ανάκαμψης των προηγμένων οικονομιών και των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων», σημειώνει το ΔΝΤ.

Όπως τονίζεται, εκτός από τον πόλεμο, τα συχνά και ευρύτερα lockdown στην Κίνα έχουν επίσης επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα επιδρώντας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. «Οι υψηλότερες, ευρύτερες και πιο επίμονες πιέσεις τιμών έχουν οδηγήσει επίσης σε αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής σε πολλές χώρες. Οι συνολικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί απότομα», αναφέρει το Ταμείο.

Έτσι, το World Economic Outlook προβλέπει πως η παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 και το 2023 θα ανέλθει στο 3,6% -0,8 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Ιανουαρίου, αντίστοιχα- .

Η υποβάθμιση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις άμεσες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις παγκόσμιες επιδράσεις της. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία αναμένεται να βιώσουν μεγάλες μειώσεις του ΑΕΠ το 2022. Το ΔΝΤ βλέπει ύφεση 8,5% για τη Ρωσία το 2022 και ύφεση 2,3% το 2023. Για την Ουκρανία προβλέπει ύφεση 35% εφέτος, ενώ δεν έχει προχωρήσει σε εκτίμηση για το 2023, λόγω του πολέμου.

Για την οικονομία της ευρωζώνης το ΔΝΤ εκτιμά ανάπτυξη 2,8% εφέτος και 2,3% το 2023. Για την οικονομία των ΗΠΑ προβλέπει ανάπτυξη 3,7% εφέτος και 2,3% το 2023. Για την οικονομία της Κίνας προβλέπει εφέτος ανάπτυξη 4,4% και 5,1% το 2023.