ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκρηξη στις κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης – Στενεύει η εποπτεία

Οι κρατήσεις καταλυμάτων τύπου Airbnb καταγράφουν εκρηκτική αύξηση 232% για την καλοκαιρινή περίοδο
Οι κρατήσεις καταλυμάτων τύπου Airbnb καταγράφουν εκρηκτική αύξηση 232% για την καλοκαιρινή περίοδο
Pixabay

Την ίδια στιγμή που οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν πάρει «φωτιά» στην Ελλάδα, η εποπτεία των Αρχών γίνεται πιο αυστηρή και συστηματική, με τη βούλα μάλιστα και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε νόμιμη κανονιστική ρύθμιση που επέβαλε τη γνωστοποίηση πληροφοριών από την Airbnb προς τις φορολογικές αρχές του Βελγίου. Ειδικότερα, το ΔΕΕ έκρινε επί προδικαστικού ερωτήματος του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Βελγίου, αναφορικά με υπόθεση προσφυγής κατά εγχώριας νομοθεσίας, η οποία υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών κτηματομεσιτικής διαμεσολάβησης, και ιδίως τους υπευθύνους για ηλεκτρονική πλατφόρμα καταλυμάτων, να διαβιβάζουν στη φορολογική αρχή στοιχεία αναφορικά με συναλλαγές που αφορούν τουριστικά καταλύματα.

Η προσφεύγουσα εταιρία πρόβαλε ότι η διαβίβαση των ανωτέρω πληροφοριών προσκρούει στην ενωσιακή αρχή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Το Δικαστήριο ως προς τον πρώτο αυτό ισχυρισμό έκρινε ότι η επίμαχη νομοθεσία αφορά όλους τους παρόχους υπηρεσιών κτηματομεσιτικής διαμεσολάβησης ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασής τους, επομένως δεν εισάγονται δυσμενείς διακρίσεις.

Επίσης, αναφορικά με τον δεύτερο ισχυρισμό περί παραβίασης της Οδηγίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, το Δικαστήριο έκρινε ότι έστω και αν υπηρεσίες κτηματομεσιτικής διαμεσολάβησης όπως αυτές που παρέχει η Airbnb αποτελούν υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας οι οποίες εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι σχετικές διατάξεις έχουν φορολογικό χαρακτήρα και αποκλείονται ρητά από το πεδίο εφαρμογής της (C-674/20).

Υπενθυμίζεται ότι και στην ελληνική φορολογική νομοθεσία προβλέπεται διάταξη που υποχρεώνει τον διαχειριστή πλατφόρμας, ανεξάρτητα από το εάν έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, να συνεργάζεται με την φορολογική διοίκηση και να παρέχει κατόπιν αιτήματος της τελευταίας οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με τα πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές, για τα οποία προκύπτουν φορολογικές υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Eκρηκτική αύξηση 232%

Με τις κρατήσεις καταλυμάτων τύπου Airbnb να καταγράφουν εκρηκτική αύξηση 232% για την καλοκαιρινή περίοδο, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων φεύγουν από τις μακροχρόνιες παραδοσιακές μισθώσεις και επιστρέφουν στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η υψηλή ζήτηση για ακίνητα καθώς και η ευκαιρία που δίνεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε δημοφιλείς προορισμούς αλλά και σε νέες αναδυόμενες τουριστικές περιοχές να αυξήσουν τα εισοδήματά τους αποτυπώνονται στις εγγραφές ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίες καταγράφουν αύξηση το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού Υδρα και Σπέτσες εμφανίζουν τις τελευταίες ημέρες αύξηση έως και 34,4% σε σχέση με τις ημέρες του Πάσχα, ενώ αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε Τήνο, Σύρο, Πάτμο, Σκιάθο και Σκόπελο.

Νέες κατοικίες εμφανίζονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην ηπειρωτική χώρα, με την Καλαμάτα να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.