ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων 2022: Μυστικά για να πληρώσετε λιγότερο φόρο

Φορολογικές δηλώσεις προθεσμία
Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς
Pixabay

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ποια είναι η προθεσμία υποβολής

Σε λειτουργία βρίσκεται η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πάνω από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται μέχρι τις 30 Ιουνίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα έντυπα των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021.

Εφέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εισήγαγε αλλαγές στις δηλώσεις. Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στο βασικό έντυπο της εφορίας (Ε1) δεν ξεπερνούν τις οκτώ και συγκεκριμένα αφορούν τους εξής κωδικούς:

Κωδικός 087 που αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν και πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

Κωδικοί 818, 820 και 822 οι οποίοι συμπληρώνονται από τον/τη σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.

Κωδικοί 633-634 στους οποίους δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε ΑΕΙ στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΕΙ και οι οποίοι δεν ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κωδικός 033 που συμπληρώνεται από τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο και τα μη κοινά τέκνα του.

Κωδικοί 043-044 για όσους έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.

Κωδικοί 873-874 όπου αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.

Κωδικοί 081, 082, 083 όπου στο ενοίκιο που καταβλήθηκε για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

Κωδικοί 084, 085, 086 όπου για ενοίκιο που καταβλήθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

Μυστικά για να πληρώσετε λιγότερο φόρο

Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα με «έξυπνες» κινήσεις να περιορίσουν ή ακόμα και να μηδενίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Όπως σημειώνουν «Τα Νέα» τα σημεία στις φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να προσέξουν είναι τα εξής:

  • Οι φορολογούμενοι με παιδιά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να μην χάσουν τα οικογενειακά επιδόματα που δικαιούνται από τον ΟΠΕΚΑ αλλά και την προσαυξημένη έκπτωση φόρου για όσους είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή κατ’ επάγγελμα αγρότες
  • Οι νέοι επαγγελματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 αν έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά καθώς τότε θα δουν να μειώνεται κατά 50% ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής από το 9% στο 4,5% με απαραίτητη προϋπόθεση, πάντως, το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να μην ξεπερνά τα 10.000 ευρώ για το 2021
  • Οι γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας για να λάβουν αναδρομικά την κρατική επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος
  • Οι συνταξιούχοι 63 ετών και άνω κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.α. συμπληρώνοντας τον κωδικό 013-014
  • Οι φιλοξενούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους γλιτώνουν το τεκμήριο κατοικίας
  • Οι φορολογούμενοι για να μην φορολογηθούν για εισοδήματα που δεν εισέπραξαν από ενοίκια το 2021 θα πρέπει πριν την υποβολή της δήλωσης: α) να έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων β) να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί
  • Όσοι έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους ή κατοικούν σε χωριό με πληθυσμό έως 500 κατοίκους ή σε νησί με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 023-024 για να αποφύγουν το πέναλτι του 22% που επιβάλλεται σε όλους όσοι δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις
  • Για να γλιτώσετε από τα τεκμήρια μπορείτε να επικαλεστείτε χρηματικά ποσά από γονικές παροχές ή δωρεές, δάνεια από συγγενείς αλλά και εισοδήματα παρελθόντων ετών.