ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» στην τιμή του ψωμιού από το «ράλι» στα σιτηρά – Πωλείται ακόμα και 3,5 ευρώ το κιλό

«Φωτιά» στην τιμή του ψωμιού από το «ράλι» στα σιτηρά – Πωλείται ακόμα και 3,5 ευρώ το κιλό
Το ψωμί είναι ένα από τα βασικά είδη διατροφής που έχουν δει την τιμή τους να αυξάνεται κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Το ψωμί είναι ένα από τα βασικά είδη διατροφής που έχουν δει την τιμή τους να αυξάνεται κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα

«Φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές του ψωμιού στην Ελλάδα μετά το «ράλι» της της τιμής του σίτου στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Ευρώπης και της Αμερικής, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών με καταναλωτές να καλούνται να πληρώσουν έως και 3,60 ευρώ το κιλό για ορισμένα εξεζητημένα είδη όπως ψωμία με προζύμι.

Την ίδια ώρα, αρτοσκευάσματα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πίτες και κουλούρια έχουν ακριβύνει πάνω από 10% σε σχέση με πέρσι ενώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μόνο τον Απρίλιο το ψωμί ακρίβυνε κατά 5%.

Ήδη σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με το MEGA, η τιμή για ένα κιλό ψωμί τύπου «χωριάτικο» έχει ξεπεράσει τα 2,60 ευρώ την ώρα που το μαλακό σιτάρι, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ψωμιού, από 275 ευρώ ανέβηκε στα 420 ευρώ ενώ οι οι λογαριασμοί του ρεύματος είναι αυξημένοι κατά 60%.

«Είχαμε αύξηση 100% των πρώτων υλών και της ενέργειας. Εμείς έχουμε το θετικό ότι παράγουμε οι ίδιοι τα πράγματα και κάναμε αύξηση μόνο 10% στο ψωμί. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης το αφήσαμε 50 λεπτά, όπως το είχαμε και πέρυσι. Μειώσαμε το κέρδος από εμάς για να κρατήσουμε τους πελάτες μας», σχολίασε ο Δημήτρης Χατζηιωαννίδης, ιδιοκτήτης αρτοποιείου μιλώντας στο MEGA.

«Οι πελάτες έχουν μειώσει τις αγορές τους, παίρνουν τα μισά από όσα έπαιρναν», πρόσθεσε ενώ για το κόστος της ενέργειας είπε ότι «με το ρεύμα είχαμε αύξηση γύρω στα 100%. Για τα αρτοποιεία η κιλοβατώρα ήταν φθηνότερη, οπότε ο τελευταίος λογαριασμός ήρθε λίγο χαμηλότερος από τον προηγούμενο».

Παρότι τα αποθέματα αλεύρων σιταριού, σμιγαδιού και άλλων δημητριακών σε συνδυασμό με τα αποθέματα σιτηρών που διατηρούν οι μύλοι κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα τη δεδομένη χρονική περίοδο, η πορεία των τιμών αυξάνει την ανησυχία δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Ενδεικτικά, οι νέες τιμές των αρτοποιημάτων μετά τις ανατιμήσεις έχουν ως εξής:

  • Ψωμί «χωριάτικο» (450 γρ.): Από 1 ευρώ πήγε στο 1,20 €
  • Ψωμί με προζύμι(500 γρ.): Από 1,40 ευρώ πήγε στο 1,50€
  • Ψωμί με αλεύρι Ζέας (450 γρ.): 1,70 €
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης: 0,60 €
  • Τσουρέκι (1 κιλό): Από 9 ευρώ πήγε στα 12 €

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Θα φτάσει το ψωμί τα 2 ευρώ; «Βυθίζεται» ο τζίρος στα αρτοποιεία