ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέα στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Έρχονται νέα στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με επίκεντρο τα καύσιμα επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. 

Πρόκειται για πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους από περίπου 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ που αναμένεται να κοινοποιηθεί με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού μέχρι το φθινόπωρο, με στόχο να «σβήσει η φωτιά» που βάζουν οι τιμές της βενζίνης στα εισοδήματα των καταναλωτών. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Μάιο η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 16 λεπτά το λίτρο, ενώ η τιμοληψία στις 24 Μαΐου στην Αθήνα έδειξε 2,3 ευρώ/λίτρο, την ώρα που σε κάποια νησιά η απλή αμόλυβδη έχει ξεπεράσει τα 2,6 ευρώ/λίτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την επέκταση της επιδότησης των 30 έως 50 ευρώ (fuel pass) και τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν σκέψεις για την παροχή ενός εφάπαξ βοηθήματος στους πιο ευάλωτους οικονομικά πολίτες, αρχής γενομένης από τους κατοίκους των νησιών που υφίστανται και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την εκτόξευση των τιμών της βενζίνης (παράγοντες του χώρου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι τιμές να σκαρφαλώσουν μέχρι και τα 3 ευρώ). Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με το μείγμα των παρεμβάσεων θα «κλειδώσουν» το επόμενο διάστημα και αφού πρώτα γίνει αποτίμηση των δημοσιονομικών περιθωρίων και των αντοχών της οικονομίας.

Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την εφιαλτική αύξηση των τιμών της βενζίνης, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και την επέκταση της επιδότησης για τα καύσιμα (fuel pass) και το καλοκαίρι, αλλά και τη συνέχιση της επιδότησης στο ντίζελ.

Σε πρώτη φάση εξετάζεται να συνεχιστεί και μετά τον Ιούνιο ή και να αυξηθεί η επιδότηση του 0,15 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ για το fuel pass, την επιδότηση δηλαδή των 30-50 ευρώ που λαμβάνουν οι δικαιούχοι-φυσικά πρόσωπα, εξετάζεται η εφαρμογή του για τους επόμενους μήνες και πιθανότητα η αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ. Τις παραπάνω παρεμβάσεις έρχεται να πλαισιώσει μια σειρά μέτρων ανακούφισης των εισοδημάτων, όπως το σχέδιο μείωσης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και η επέκταση έως το τέλος του έτους των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για εστίαση, μεταφορές και τουριστικό πακέτο.