ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβότερη κατά 40 λεπτά η βενζίνη στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία – Καταλυτικοί οι φόροι

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Γερμανία είναι στα 42.900 ευρώ και στην Ελλάδα στα 17.100 ευρώ
Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Γερμανία είναι στα 42.900 ευρώ και στην Ελλάδα στα 17.100 ευρώ
AP

Ακριβότερη κατά 40 λεπτά το λίτρο πωλείται η βενζίνη στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία, μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογία στα καύσιμα από την 1η Ιουνίου 2022.

Η πραγματικότητα αυτή είναι επίπονη, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Γερμανία είναι στα 42.900 ευρώ και στην Ελλάδα στα 17.100 ευρώ. Ωστόσο, η Γερμανία είχε και έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια για να περιορίσει τη φορολογία (σ.σ. κάτι που έκανε προσωρινά για τους θερινούς μήνες), ενώ η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως μια μείωση των φόρων στα καύσιμα – έστω και προσωρινά- θα αποδυναμώσει τον προϋπολογισμό.

Πάντως, η σύγκριση των μέσων τιμών των καυσίμων για τις εβδομάδες πριν και μετά τη μείωση των φόρων στη Γερμανία είναι αποκαλυπτική. Απογοητευτική είναι η εξέλιξη των τιμών της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα, καθώς στο διάστημα 23 Μαΐου – 13 Μαΐου έχουν ανατιμηθεί κατά 6,6%.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

  • Στις 13 Ιουνίου η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ήταν στα 2,41 ευρώ το λίτρο και στην Γερμανία η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 2 ευρώ ανά λίτρο.
  • Στις 6 Ιουνίου η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ήταν στα 2,35 ευρώ το λίτρο και στην Γερμανία η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 1,99 ευρώ ανά λίτρο.
  • Στις 30 Μάιου 2022, δηλαδή πριν τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ήταν στα 2,27 ευρώ το λίτρο και στην Γερμανία η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 2,193 ευρώ ανά λίτρο.
  • Στις 23 Μάιου 2022, δηλαδή ξανά πριν τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα ήταν στα 2,26 ευρώ το λίτρο και στην Γερμανία η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 2,154 ευρώ ανά λίτρο.