ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του Ε.Σ.Υ. - Δεν δικαιούνται αναδρομικά

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών του Ε.Σ.Υ.
Με απόφασή της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του Ε.Σ.Υ.
Pixabay

Εκδόθηκε η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το ισχύον μισθολόγιο των γιατρών του Ε.Σ.Υ., με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο να καλείται να κρίνει το αν είναι συνταγματικό η όχι, αλλά και το κατά πόσο οι σημερινοί μισθοί είναι τέτοιοι, που «διορθώνονται» οι αδικίες των μνημονιακών νόμων.

Με απόφασή της, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νέο ειδικό μισθολόγιο των ιατρών του Ε.Σ.Υ., με το οποίο καθορίστηκε ο βασικός μισθός, τα επιδόματα και τα ωρομίσθια εφημεριών των ιατρών του Ε.Σ.Υ., καθώς αντίκεινται στην απορρέουσα από Σύνταγμα αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχειρίσεως των ιατρών του Ε.Σ.Υ., καθώς και στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει ιατροί του Ε.Σ.Υ. κατά των μισθοδοτικών τους καταστάσεων. Οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές κατά το σκέλος που στρέφονταν κατά των μισθοδοτικών καταστάσεων του μηνός Ιουλίου 2018, ενώ αντίθετα απορρίφθηκαν κατά το μέρος που στρέφονταν κατά της σιωπηρής απορρίψεως από την πλευρά του νοσοκομείου στο οποίο υπηρετούν, του αιτήματός τους περί ανακλήσεως προγενεστέρων μισθοδοτικών τους καταστάσεων και επανεκδόσεως τους, με επανυπολογισμό των αποδοχών τους, βάσει των διατάξεων που ίσχυαν προ του ν. 4093/2012.

Ωστόσο, κατά πλειοψηφία κρίθηκε, αφού προηγουμένως σταθμίστηκε το Δημόσιο συμφέρον, ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων των άρθρων 138-140 του ν. 4472/2017, θα επέλθουν από τη δημοσίευση της σημερινής απόφασης και κατά συνέπεια οι προσφεύγοντες δεν δικαιούνται αναδρομικά.