ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβίωση εκκαθάρισης επιχείρησης με ενεργοποίηση του ΑΦΜ στο φορολογικό μητρώο

Αναβίωση εκκαθάρισης επιχείρησης με ενεργοποίηση του ΑΦΜ στο φορολογικό μητρώο
Pixabay

Τη δυνατότητα ενεργοποίησης στο φορολογικό μητρώο του ΑΦΜ φορολογουμένων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που έχουν προβεί στη διακοπή των εργασιών τους στην εφορία χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της εκκαθάρισης, προβλέπει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, η οποία αποβλέπει στο να διευκολύνει την αναβίωση της διαδικασίας της εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή για την ενεργοποίηση του ΑΦΜ των εν λόγω προσώπων του υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου», το έντυπο Δ211 «Δήλωση έναρξης, μεταβολής, διακοπής εργασιών επιχείρησης» με την ένδειξη «Μεταβολή», επιλέγοντας την αντίστοιχη «Διαδικασία» από την «Θεματική Ομάδα» του «Μητρώου».

Με το συγκεκριμένο έντυπο δηλώνεται και η σχέση εκπροσώπησης, κατά περίπτωση. Ως αρμόδια ορίζεται η Δ.Ο.Υ. στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρισκόταν η έδρα της επιχείρησης κατά τη διακοπή των εργασιών της. Εναλλακτικά, το έντυπο Δ211 δύναται να υποβάλλεται στο Τμήμα ή Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με αυτοπρόσωπη παρουσία ή να αποστέλλεται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή υπηρεσία ταχυμεταφοράς.

Με το ως άνω έντυπο συνυποβάλλονται υποχρεωτικά τα παρακάτω δικαιολογητικά:

1) Για τη θέση σε εκκαθάριση στο Φορολογικό Μητρώο των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων που εξαιρούνται της εγγραφής τους στο Γ.Ε.ΜΗ. και των οποίων το έγγραφο σύστασης καταχωρείται σε άλλο Μητρώο ή Βιβλίο εκτός Γ.Ε.ΜΗ. (όπως κοινοπραξίες που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, αστικές εταιρείες που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό, κοινωνίες αστικού δικαίου κ.ά.), ο εκκαθαριστής συνυποβάλλει το έγγραφο λύσης τους, νομίμως δημοσιευμένο, όπου απαιτείται, από το οποίο προκύπτουν τα στοιχεία των εκκαθαριστών. Εάν από το έγγραφο λύσης δεν προκύπτουν τα στοιχεία των εκκαθαριστών συνυποβάλλεται επιπλέον έγγραφο, από το οποίο να προκύπτουν τα εν λόγω στοιχεία, όπως καταστατικό, νομίμως δημοσιευμένο όπου απαιτείται, ή δικαστική απόφαση.

2) Για τη θέση σε εκκαθάριση στο Φορολογικό Μητρώο των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων που είναι υπόχρεα σε εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ., ο εκκαθαριστής συνυποβάλλει ανακοίνωση για την επανεγγραφή τους στο Γ.Ε.ΜΗ. που εκδόθηκε κατόπιν αίτησης αναβίωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης. Στην περίπτωση που η δήλωση της παρούσας υποβάλλεται από τρίτο πρόσωπο, προσκομίζεται επιπλέον εξουσιοδότηση, με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος.

Για την καταχώρηση της δήλωσης μεταβολής στο Υποσύστημα Μητρώου, ο αρμόδιος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ., σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προβαίνει στην ενεργοποίηση του ΑΦΜ που κατείχαν τα πρόσωπα πριν από τη διακοπή των εργασιών τους, καθώς τα πρόσωπα αυτά εξακολουθούν να υφίστανται για τον σκοπό της εκκαθάρισης ή επανεγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ.

Με την ενεργοποίηση του ΑΦΜ, ο αρμόδιος υπάλληλος καταχωρεί στο Υποσύστημα Μητρώου τη σχετική δήλωση μεταβολής και θέσης σε εκκαθάριση, με ημερομηνία μεταβολής την επομένη της ημερομηνίας διακοπής. Διευκρινίζεται, ότι η ημερομηνία δημοσίευσης ή έκδοσης ή εν γένει η ημερομηνία που φέρουν τα σχετικά με την αναβίωση σε κατάσταση εκκαθάρισης δικαιολογητικά που προσκομίζονται για την ενεργοποίηση του ΑΦΜ, δεν συνιστά ημερομηνία θέσης σε εκκαθάριση για τη φορολογική διοίκηση.

Στην περίπτωση υποβολής της δήλωσης πέραν των 30 ημερών από την ημερομηνία μεταβολής ή από το χρόνο έκδοσης της ανακοίνωσης του Γ.Ε.ΜΗ., επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορηγείται η σχετική βεβαίωση. Για τις μεταβολές που έχουν επέλθει στα στοιχεία των ως άνω προσώπων μετά την ενεργοποίηση του ΑΦΜ τους, υποβάλλονται οι δηλώσεις και τα δικαιολογητικά που ορίζονται με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Με την περάτωση των εργασιών της διαδικασίας εκκαθάρισης, τα πρόσωπα υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση διακοπής εργασιών. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορηγείται η σχετική βεβαίωση.

Μετά την ενεργοποίηση του ΑΦΜ και τη θέση των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων σε εκκαθάριση, η βεβαίωση διακοπής εργασιών που χορηγήθηκε αρχικά στο φορολογούμενο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα ως προς τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη φορολογική νομοθεσία για την υποβολή δηλώσεων από την ημερομηνία ενεργοποίησης του ΑΦΜ.