ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την άλλη εβδομάδα η τραπεζική «ένεση» των 18 δισ. ευρώ

Την άλλη εβδομάδα η τραπεζική «ένεση» των 18 δισ. ευρώ

Μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας στις ελληνικές τράπεζες θα έχει φτάσει η βοήθεια των 18 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης τους, το οποίο, ως γνωστόν, έχει μείνει στη μέση.

Ωστόσο, η ενίσχυση των τραπεζικών κεφαλαίων κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη και γι αυτό, με την άδεια της τρόικας, φτάνει η πρώτη βοήθεια στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θεωρείται κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την επιβίωση του.

«Έστω κι έτσι, η βοήθεια θα είναι σημαντική» σχολιάζεται από αρμόδιες τραπεζικές πηγές, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι καθόλου αισιόδοξες για το πότε το project θα ολοκληρωθεί.

Πλέον, ο αναθεωρημένος στόχος, που έκανε λόγο για τις αρχές φθινοπώρου, θεωρείται υπερβολικά …αισιόδοξος (σσ υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για τα τέλη Ιουλίου, το αργότερο, καθώς ακολουθούσε Αύγουστος). Τώρα, κοινή είναι η εκτίμηση ότι με τους ρυθμούς που προχωρούν οι διαδικασίες, θα είναι «τύχη» αν τελειώσει το Δεκέμβριο.

Και το ερώτημα που εύλογα τίθεται, είναι: θα αντέξει έως τότε το σύστημα; Το πιθανότερο είναι πως ναι, αν και έχει φτάσει πλέον στο όριο του. Γι αυτό και θεωρείται ως πολύ μεγάλη, η ευκαιρία που πήγε χαμένη με την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Κοινή είναι η αίσθηση μεταξύ των τραπεζιτών, ότι ο πρώην, πλέον, πρωθυπουργός ήταν ο μόνος που μπορούσε να φέρει σε πέρας το συγκεκριμένο δύσκολο έργο κι ότι από τη στιγμή που δεν το έκανε αυτός, πολύ δύσκολα θα το κάνει κάποιος άλλος, με γρήγορους ρυθμούς, όπως τουλάχιστον απαιτούν οι συνθήκες και τα δεδομένα της αγοράς. Όλα πάντως, θα κριθούν στην πράξη, σύντομα.