ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα εσόδων στην αγορά τεχνητής νοημοσύνης το 2022

Άλμα εσόδων στην αγορά τεχνητής νοημοσύνης το 2022
Pixabay

Το 2022 τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς τεχνητής νοημοσύνης (Artificial IntelligenceAI) αναμένεται να προσεγγίσουν τα 450 δισ. δολάρια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τόσο οι δαπάνες για λογισμικό και hardware, όσο και για υπηρεσίες.

Ενα χρόνο νωρίτερα, η αξία της αγοράς ΑΙ διαμορφωνόταν στα επίπεδα των 383,3 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 20,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, τις οποίες επικαλείται ο ΣΕΠΕ, η αγορά της τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να «τρέχει», διατηρώντας υψηλό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για την προσεχή πενταετία.

«Ολοι οι κλάδοι της οικονομίας, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές, ανακαλύπτουν σταδιακά τα οφέλη της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Και αυτό καθώς οι ολοένα και πιο ισχυρές λύσεις ΑΙ επιτρέπουν καλύτερη λήψη αποφάσεων και υψηλότερη παραγωγικότητα», αναφέρει η IDC στην έκθεση «Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Tracker».

Οπως προσθέτουν οι αναλυτές της εταιρείας, «η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει πλέον λύσεις σε όλες σχεδόν τις υφιστάμενες προκλήσεις, αλλά και σε νέες που αναδύονται». Το λογισμικό AI αντιπροσώπευε το 2021 το μεγαλύτερο μερίδιο δαπανών για την τεχνητή νοημοσύνη. Συνδυαστικά, οι τέσσερις κατηγορίες λογισμικού AI –παράδοση και ανάπτυξη εφαρμογών AI, εφαρμογές AI, λογισμικό υποδομής συστήματος AI και πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης– εισέφεραν περισσότερα από 340 δισ. δολάρια στη συνολική αξία της αγοράς το 2021, με τις εφαρμογές AI να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου.

Οι πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης σημείωσαν την ισχυρότερη ανάπτυξη από έτος σε έτος «τρέχοντας» με 36,6%, αν και έχουν σαφώς μικρότερη συμμετοχή στη συνολική αξία της αγοράς. Στο μεταξύ, το 2021, οι εφαρμογές με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσώπευαν ποσοστό 12,9% της αγοράς, σημειώνοντας αύξηση 29,3% από έτος σε έτος.

Ταυτόχρονα, η ανάπτυξη του λογισμικού AI στο cloud συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη. Το 2021, το 47,3% των αγορών λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε στο δημόσιο cloud, σημειώνοντας αύξηση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2020 και 8,4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2019.

Στο μεταξύ, η αγορά υπηρεσιών AI σημείωσε αύξηση της συνολικής αξίας της κατά 22,4% σε ετήσια βάση το 2021, φθάνοντας τα 24 δισ. δολάρια το 2021. Από την πλευρά του, το hardware για την αγορά τεχνητής νοημοσύνης, με αξία 18,8 δισ. δολαρίων, ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κομμάτι της συνολικής αγοράς, καταγράφοντας ανάπτυξη 38,9%.