ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αισχροκέρδεια στα καυσόξυλα - Στα ύψη η τιμή τους, λόγω τεχνητών ελλείψεων

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αισχροκέρδεια στα καυσόξυλα - Στα ύψη η τιμή τους, λόγω τεχνητών ελλείψεων
Όλο και περισσότεροι καταναλωτές φαίνεται να στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις για τη θέρμανσή τους και μια από τις πλέον δημοφιλείς είναι τα καυσόξυλα.
Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μπροστά στο φόβο εκτίναξης του ενεργειακού κόστους σε απαγορευτικά επίπεδα, γυρίζουν την πλάτη στους κλασικούς τρόπους θέρμανσης και στρέφονται στα καυσόξυλα. Η τιμή τους, όμως, παίρνει την ανιούσα, όχι μόνο λόγω της ζήτησης, αλλά τεχνάσματων επιτηδείων που δημιουργούν άτυπα «καρτέλ».

Τη στιγμή που οι τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο έχουν πάρει την ανιούσα, οι καταναλωτές στρέφονται σε άλλους τρόπους θέρμανσης προκειμένου να ζεσταθούν. Η λίγο πιο οικονομική λύση για θέρμανση τον φετινό χειμώνα είναι τα καυσόξυλα των οποίων η ζήτηση έχει αυξηθεί συνάμα και η τιμή. Σημειώνεται ότι το ξύλο είναι ένα προϊόν το οποίο για πάνω από δέκα χρόνια είχε διαμορφωθεί σε μια σταθερή χαμηλή τιμή και αυξήθηκε μαζί με τις υπόλοιπες ανατιμήσεις.

Ωστόσο, όπως φαίνεται επιτήδειοι έχουν στήσει ένα άτυπο καρτέλ, προσπαθώντας να κερδοσκοπήσουν από την ανάγκη του κόσμου, και με τεχνάσματα διατηρούν τις ήδη αυξημένες τιμές πολύ υψηλότερες από το κανονικό!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής, Γιάννης Σακκελαράκης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το «καρτέλ» που έχουν στήσει στην αγορά των καυσόξυλων ορισμένοι Έλληνες έμποροι, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση, εκτόξευσαν φέτος στα ύψη τις τιμές, που συναγωνίζονται σε ποσοστό αύξησης εκείνες των καυσίμων.

Έτσι στην Αθήνα η τιμή έχει φτάσει να πουλιέται ο τόνος στα 130 - 150 ευρώ!

Όπως επεσήμανε ο κ. Σακελλαράκης, «η ζήτηση είναι τεράστια, ενώ στην αγορά υπάρχει έλλειψη αποθεμάτων. Στην Αθήνα οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, με το κυβικό μέτρο να πωλείται αυτή τη στιγμή από 130-150 ευρώ ενώ πέρυ η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 100-130 ευρώ».

xila.jpg
«Φωτιά» οι τιμές στα καυσόξυλα.Intime news / Φωτογραφία αρχείου

«Οι εξαγωγές σταμάτησαν από χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, ενώ και οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στην πηγή των ξύλων όπως η Βόρεια Ελλάδα ή η Κρήτη κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων τους», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής.

Ο κ Σακελλαράκης εξήγησε τη «διαδρομή» που κάνουν τα ξύλα μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή: «Το Δασαρχείο κόβει ορισμένα κυβικά ξύλων τα οποία πρέπει να κοπούν, κρατά τη δική του προμήθεια, τα δίνει στο κράτος και μετά μέσω δημοπρασίας τα αγοράζουν έμποροι και τα δίνουν στην αγορά. Το πρόβλημα που δημιουργείται όμως αφορά τις αυξήσεις οι οποίες υπάρχουν και στα μεταφορικά που εμείς πληρώνουμε, με αποτέλεσμα η τιμή να ανεβαίνει».

Με τις τιμές της ενέργειας να βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ, ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος ειδικά στο ζήτημα της θέρμανσης.Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Ο ίδιος έκανε λόγος και για ορισμένους εμπόρους οι οποίοι «χτυπούν» καλύτερες τιμές στις δημοπρασίες ξυλείας με αποτέλεσμα να τα δίνουν σε υψηλές τιμές.

Αυτοί οι έμποροι δίνουν τα ξύλα αυτά κυρίως σε τοπικές κοινωνίες γιαυτό και παρατηρείται έλλειψη.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Η αισχροκέρδεια αυτή αναμένεται να επιφέρει την παρέμβαση του υπουργείου:

Δείτε το ρεπορτάζ για τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στα ξύλα:

Η ακρίβεια αυτή οδηγεί και σε πρωτοφανή, θλιβερά φαινόμενα για την κοινωνία μας, με πολίτες να κόβουν παράνομα ξύλα, ξεριζώνοντας ακόμα και ελιές 100 ετών!

Έρχεται πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για καυσόξυλα

Όσον αφορά στις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για επικείμενο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων που εμπορεύονται καυσόξυλα και πέλετ, οι φορείς της αγοράς είναι προβληματισμένοι.

Ο κλάδος είναι δυσαρεστημένος από αυτή την απόφαση καθώς όπως υποστηρίζουν «σε περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν».

Ο κ. Σακελλαράκης υπογράμμισε ότι «οι επιχειρήσεις δεν έχουν καμία βούληση να αισχροκερδήσουν».

Δείτε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί συμβουλές για να αγοράσετε φθηνά καυσόξυλα:

Σχετικές ειδήσεις

Δωρεάν καυσόξυλα στους κατοίκους ορεινών περιοχών

Πλαφόν στα καυσόξυλα και τα πέλετ: Εντός της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για τα μέτρα

Καυσόξυλα: Προειδοποιούν για την τροφοδοσία οι έμποροι - Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση