ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών σε 24 μηνιαίες δόσεις

Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών σε 24 μηνιαίες δόσεις
INTIME

Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε για διαβούλευση προβλέπεται μεταξύ άλλων και η ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών σε 24 μηνιαίες δόσεις.

Συγκεκριμένα, αυξάνονται από 12 σε 24 οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ. Η αίτηση ρύθμισης γίνεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ. Με την προτεινόμενη διάταξη εξισώνονται οι δόσεις για πάγια ρύθμιση χρεών σε e-ΕΦΚΑ και Εφορία και διευκολύνονται οι οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στην τήρηση της ρύθμισης.

-Παύει υφ’ όρον η ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμισμένων ασφαλιστικών οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση, ενώ μέχρι τώρα αναστελλόταν. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη προσέλευση του συνεπή στη ρύθμιση οφειλέτη και των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ στο δικαστήριο προς επιβεβαίωση ότι η ρύθμιση τηρείται. της ρύθμισης στο δικαστήριο. Διευκρινίζεται ότι οι σχετικές υποθέσεις τίθενται στο αρχείο και ανασύρονται με εισαγγελική διάταξη σε περίπτωση που η ρύθμιση δεν τηρηθεί. Επιτυγχάνεται επίσης η ελάφρυνση των πινακίων και του αντίστοιχου φόρτου των δικαστηρίων, παράλληλα με τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των πολιτών.

Η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου αναφέρει τα εξής:

« Με τις ρυθμίσεις της υποπαρ. Α.2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α' 107), όπως αυτή τροποποιήθηκε με τον ν. 4646/2019 (Α' 201) και ισχύει, προβλέπεται κατά τρόπο πάγιο η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών βεβαιωμένων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις ή σε δύο (2) έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις, για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογικών οφειλών. Αντιθέτως, η πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, η οποία προβλέπεται στην υποπαρ. ΙΑ.1 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013, επιτρέπει τη ρύθμιση αυτών μόνο σε δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κατά συνέπεια, με την προτεινόμενη ρύθμιση και προς τον σκοπό όχι μόνο της εναρμόνισης των κανόνων της ασφαλιστικής και της φορολογικής διοίκησης, αλλά και της διευκόλυνσης των οφειλετών για την εξόφληση των οφειλών τους και συνεπακόλουθα της αύξησης της εισπραξιμότητας ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α., ευθυγραμμίζεται το εύρος των επιτρεπόμενων δόσεων της πάγιας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών με το εύρος των επιτρεπόμενων δόσεων της πάγιας ρύθμισης των βεβαιωμένων οφειλών προς την Α.Α.Δ.Ε.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται ότι η πρώτη υπαγωγή οφειλών του e-Ε.Φ.Κ.Α. σε ρύθμιση δεν θα έχει ως συνέπεια την αναστολή μόνο της ποινικής δίωξης, αλλά την παραγραφή υφ' όρον του αξιόποινου του σχετικού αδικήματος. Οι σχετικές υποθέσεις τίθενται στο αρχείο και ανασύρονται με εισαγγελική διάταξη, σε περίπτωση που η ρύθμιση δεν τηρηθεί, ενώ σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, δεν παρέχεται το ευεργέτημα της παραγραφής υφ' όρον του αξιοποίνου αδικήματος, αλλά της αναστολής της ποινικής δίωξης.»